Згідно з даними Національного банку, а 2018 році зростання економіки України склало 3,4%, а ось в наступному очікується уповільнення до 2,5%. Причин кілька - як зовнішні (уповільнення світової економіки), так і внутрішні (податкове навантаження). Інвестори не хочуть мати справ з Україною, передає "ХВИЛЯ".

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко розповів про проблеми іноземних інвестицій:

Олег Устенко

"У 2018 році ми отримали 1,7 мільярда доларів прямих іноземних інвестицій. Починаючи з 2000-х років це є найнижчим припливом інвестицій. А в наступному році буде ще менше. Ми входимо в пік політичного циклу і навряд чи ми отримаємо більше 1,5 мільярда доларів приплив прямих іноземних інвестицій".

У наступному році Україна виплатить 418 мільярдів гривень боргів, що становить понад 10% ВВП.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Якщо порівнювати з 2016 роком, номінальна зарплата в Україні зросла вдвічі. Згідно з прогнозами експертів, в 2019 році вона має збільшитися ще на 16%. Звичайно, кожен може приміряти цю тенденцію до себе.

Нацбанк прогнозує, що в 2019 році інфляція знизиться з нинішніх 10% до 6%. В цьому році зафіксували помірне зростання цін на м'ясо і молочні продукти, натомість подорожчали імпортні риба, кава і шоколад. Крім того, стрибки долара призвели до зростання цін на автомобілі та побутову техніку. А ось одяг і взуття, якщо вірити звіту, не надто подорожчали.

На думку Олека Устенка, НБУ дещо применшує темпи інфляції в 2019 році:

"Продукти будуть збільшуватися в ціні. На превеликий жаль, у наступному році Україна покаже близько 10% інфляції. Я навіть не беруся порівнювати з європейськими країнами, де інфляція знаходиться в межах 2%, при найгіршому варіанті – 3%. Це не означає, що населення стане жити гірше. Можливо, частині населення буде компенсація за рахунок збільшення заробітних плат".

Що стосується курсу, Устенко при найгіршому сценарії прогнозує 30-33 гривні за долар.

Серед оптимістичного в прогнозі НБУ – зменшення дефіциту бюджету на 1,5% і скорочення державного боргу з нинішніх 65% ВВП до 62%.

Нагадаємо, в місячному вираженні реальна зарплата зменшилася на 2, 2%.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", українцям перерахують пенсії.

Також "Знай.uа" писав про те, що у ЦВК спрогнозували масовий підкуп на виборах президента.