Новий рік по всьому світу відзначався ще в давні часи. Точна дата його виникнення невідома, але збереглися записи, що традиція святкування, бог-покровитель і ритуали зустрічі Нового року існували ще при Юлії Цезарі. Багатовікові обряди лягли в основу сучасного свята, і відображають національну особливість кожної країни.

У більшості людей прийнято наряджати ялинку, пити шампанське під бій курантів, чекати на позитивні зміни і висловлювати сподівання на краще в наступному році.

Варто відзначити, що лише народи, які зустрічають Новий рік за Григоріанським календарем, відзначають свято 1 січня. Першими за святковий стіл сідають жителі островів у Тихому океані. Для католицької Європи головним святом є Різдво, а Новий рік завершує різдвяний період.

Дати створення свята в ряді країн різні. У Китаї він залежить від місячного календаря. І відзначається не в перший день місяця. Перший молодик настає в проміжку з 17 січня по 19 лютого. Свято починається з вуличних ліхтарів – таким чином жителі країни висвітлюють собі шлях у Новий рік.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Згідно зі старими італійськими традиціями новорічна ніч – найкращий час для очищення будинку від старих і непотрібних речей. Італійці викидають у вікна непотрібний мотлох, звільняючи місце для нових придбань. А щоб у домі весь рік панувало щастя, необхідно вранці нового року принести води з джерела.

А ось у Франції, як і у нас, Новий рік відзначають в ніч з 31 грудня на 1 січня. Правда, дарувати цукерки дітям і запасатися подарунками починають заздалегідь - ще за три тижні.

Англійці починають святкувати ще о восьмій вечора. Вони, як і ми, ходять в гості або ресторани, влаштовують народні вуличні гуляння. Правда, в цій країні все-таки більше віддають перевагу саме Різдву.

В іспанців такий звичай у новорічну ніч: потрібно з'їсти 12 виноградин під бій курантів, що принесе удачу в кожному місяці наступного року. А ось у Данії прийнято бити посуд під вікнами своїх друзів на знак їх любові і процвітання.