Болить голова, слабкість, запаморочення, зневоднення - напевно, кожен, хто хоча б раз в житті "перебирав" з алкогольними напоями, знає, яке це. Ліків від похмілля не існує, але є способи, які допоможуть полегшити і без того хворобливий стан і швидше прийти в себе.

Ми зібрали головні поради гастроентерологів.

Похмілля - це група неприємних симптомів, які виникають після вживання великої кількості алкоголю. Як правило, чим більше ви п'єте, тим вища ймовірність, що на наступний день вам буде погано. Зазвичай найбільш яскраві прояви похмілля проходять самі собою, однак на те, щоб позбавитись їх, може піти цілий день.

Ось що ви можете зробити, щоб відчути себе трішки краще:

  • Пийте воду. Зневоднення - одна з причин поганого самопочуття. І так, найкращий час для регідратації - перед сном, після повернення з алкогольною вечірки.
  • Перекусіть. Тут підійдуть тости або крекери - вони підвищать рівень цукру в крові. Овочевий бульйон допоможе поповнити ресурси мінералів і вітамінів, крім того, порядком виснажений шлунок легко з ним впорається.
  • Випийте знеболююче - воно полегшить головний біль. Майте на увазі: аспірин може подразнювати слизову шлунка. А якщо ви регулярно зловживаєте алкоголем, про парацетамол краще забути - в поєднанні зі спиртним він може викликати серйозне пошкодження печінки.
  • Лягайте спати і постарайтеся виспатися.
  • У деяких випадках, щоб позбутися від печії і дискомфорту в шлунку, можуть знадобитися антациди (карбонат кальцію, гідрокарбонат натрію, гідроксид магнію). Часто склад популярних препаратів від похмілля якраз і являє собою поєднання аспірину і антацидів.



А ось чого не треба робити:

"Лікувати" похмілля алкоголем. Це тільки погіршить ситуацію. Якщо напередодні ви випили багато спиртних напоїв, незалежно від того, є у вас похмілля чи ні, лікарі радять почекати як мінімум 48 годин, перш ніж пити ще. Потрібно дати організму відновитися.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Пити активоване вугілля або ентеросгель. Перший малоефективний для адсорбції алкоголю, а доказова база другого вельми умовна.

Використовувати народні і "натуральні" засоби для боротьби з похміллям. Їхня ефективність залишається під питанням. Адже, натуральне не означає безпечне. Поговоріть з лікарем перед тим, як спробувати будь-які практики з альтернативної медицини. Лікар розповість про ризики.


Як запобігти похміллю

На жаль, немає чарівної формули, яка допомогла б розрахувати, після якого за рахунком келиха ви гарантовано отримаєте похмілля. Однак є рекомендації, які варто взяти на озброєння в наступний раз, коли зберетеся на вечірку.

Їжте - до і під час прийому алкоголю. Він всмоктується швидше, якщо ваш шлунок порожній. Найкраще гарненько підкріпитися перед вечіркою.

Знову ж пийте воду. Один стакан води після кожного алкогольного напою допоможе вам не втратити голову. Крім того, цей же стакан не дозволить вам випити багато алкоголю.

Вирішіть заздалегідь, скільки напоїв ви вип'єте за вечір, і не відступайте від задуманого. Навіть якщо все навколо напиваються до чортиків, ви це робити не зобов'язані.

Не поспішайте. Ось вам формула: один напій на годину. Якщо відчуваєте, що сп'яніли, припиняйте пити. І так, курити теж не варто.

Вибирайте спиртне уважно. У темних напоях міститься більше домішок (не плутати з когенерамі) - вважається, що вони сприяють похміллю.