Про черги в касах та обман в сумнівних обмінних пунктах скоро можна буде забути. У 2019 році українцям буде доступний новий сервіс - обміняти валюту можна буде просто в банкоматах та платіжних терміналах. Головна умова – наявність готівки.

Про це повідомили представники Нацбанку.

НБУ ще в червні 2018 року дав банкам і фінансовим організаціям право продавати валюту автономно, для переходу на нову систему виділили шість місяців.
З 1 січня дана постанова набрала чинність.

Як це працює

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників
Показати ще

Нова послуга повинна знизити попит на обмін валют в касах і обмінниках - участь касира більше не потрібно. А ще одним великим плюсом стане те, що обміняти валюту можна буде в будь-який, навіть нічний час.

Принцип дії автоматичного пункту обміну простий і зрозумілий для тих, хто користується терміналами і банкоматами. Клієнт банку буде авторизуватися, як зазвичай, за допомогою своєї картки банку. Але в терміналах самообслуговування зміниться меню. У ньому потрібно буде вибрати пункт "Банківські послуги", потім опцію "Обмін валют". Далі користувач вкаже необхідну валюту, суму і карту або рахунок, на який будуть перераховані гроші.

При внесенні готівки гривень в термінал, їх можна буде перевести у валюту на валютну карту. Якщо ж ви внесете готівку, то автомат видасть долари або євро. Кошти можна отримати також і на руки готівкою.

Таким чином, щоб продати чи купити валюту не потрібно відкривати спеціальний банківський рахунок. Але на дисплеї з'явиться форма для заповнення, де ви повинні внести деякі свої дані, включаючи громадянство та ін. Але це не стосується громадян інших держав.

Але, якщо людина користується карткою банку і хоче придбати або продати валюти на суму менше 150 тисяч гривень, йому не доведеться вносити жодної інформації про себе. Справа в тому, що банк вже має всі необхідні дані про клієнта після його ідентифікації за допомогою карти.

Також, щоб обміняти валюту в певному банкоматі, не потрібно бути клієнтом цієї фіну станови. Втім це залежить від домовленостей між банками. В іншому випадку просто буде зніматися комісія за валютообмінну операцію.

"Будь-який бажаючий зможе зробити операцію - він повинен обслуговуватися в одному з банків, - зазначив керівник прес-офісу одного з банків. - Наші термінали точно будуть обслуговувати клієнтів інших банків. Але громадянам також необхідна буде валютна карта, адже ви кладете гроші в нацвалюті на валютний рахунок і знімаєте долари або євро. Крім того, Фінмоніторинг встановив межу в 150 тисяч гривень. Якщо ви захочете зняти більше, потрібно підтвердження того, що ці гроші законні. По чистому доходу питань не буде ".
Відмовитися від проведеної операції можна буде протягом 15 хвилин. По завершенні операції ви отримаєте чек: в ньому будуть дані про суму, на яку була проведена операція, і про курс, за яким міняли валюту.

Послуга повинна стати доступною після оновлення програмного забезпечення. На сьогодні жоден банк ще не заявив про готовність використання нової системи. Слід бути готовими, що таких банкоматів та терміналів, де можна обміняти готівку буде не багато, але це тимчасово.
Дежавю по-українськи
Банкомати з опцією обміну валюти - це дійсно не новина для українського ринку. У жовтні 2013 року НБУ дозволив всім банкам обмін валюти в терміналах. Термінали працювали цілодобово по всій Україні, а авторизація відбувалася за допомогою пластикової картки. Тільки лише в одному великому банку країни послугу підтримували близько 10 000 терміналів самообслуговування, а валюту міняли без комісій. Правда, можна було тільки продати євро і долари, а купити їх було не можна.

"Наші автоматичні пункти обміну будуть приймати всі популярні валюти в Україні. А саме долари, євро, російський рубль. Ніяких особливих обмежень немає. Будемо приймати від 10 доларів США, від 10 євро і 500 рублів ", - заявляв у 2015 році Олег Могильний, керівник управління готівковими операціями Union Standard Bank.

Один з таких терміналів, що дозволяє операції з валютою, вже кілька років працює в аеропорту Бориспіль. Обміняти можна гривню, долар і євро. Однак, як заявляють в НБУ, скоро можна буде не лише продати іноземну валюту, а й купити.
Варто пам’ятати, що новий банкомат не приймає м'яті купюри.

Нагадаємо, ЄС почав відмовлятися від купюри в 500 євро.

Як повідомляв раніше Знай.ua, які заходи вживає НБУ для захисту національної валюти.

Також Знай.ua писав, що в Україні безробітних реєструватимуть за новими правилами. Також зміниться принцип перевірки та контролю бізнесу.