Сьогодні якість молочних продуктів в українських магазинах бажає кращого. Так, в Україні лідером серед фальсифікованих продуктів харчування традиційно стало масло. Через дороговизну та дефіцит молока виробники вдаються до хитрощів та замінюють корисні дорогі продукти тваринного походження на дешеві рослинні замінники.

Фахівці розповіли, як в домашніх умовах перевірити наявність пальмової олії в найпопулярніших молочних продуктах.

пальмова олія

Пальмову олію отримують з плодів і листя олійної пальми. Продукт надзвичайно дешевий, але, як вважають дієтологи, досить небезпечний для організму людини. В силу високої температури плавлення (38-40 °C), пальмовий жир при вживанні всередину не засвоюється повністю. Він перетворюється на щось на зразок пластиліну і накопичується на стінках судин. В результаті цього людина отримує цілий букет захворювань, починаючи від атеросклерозу, порушення обміну речовин, закінчуючи злоякісними пухлинами.

вплив пальмової олії на судини

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

У вітчизняні продукти пальмову олію почали додавати в 90-х, і популярність її зростає з кожним роком. Пересічний покупець на перший погляд, запах та етикеткою не може оцінити якість продукту.

Крім молочних продуктів, пальмову олію також активно використовують і для виготовлення кондитеських виробів.

Пальмова олія в молочних продуктах

Сир і сметана

Молочні жири плавляться вже при температурі 28-32 °C. Саме тому в роті і на язику залишається відчуття жирної плівки, якщо з’їсти ложку сиру або сметани з додаванням тугоплавкої пальмової олії. Якщо при кімнатній температурі залишити сир на тарілці і він покриється жовтою скоринкою, але при цьому не змінить ані смак, ані запах, то, найімовірніше, він пальмовий. Натуральний почне киснути.

Морозиво

Заради експерименту можна піти на жертви і залишити морозиво просто лежати на тарілці. Натуральний продукт стане м’яким, зберігаючи форму, розтане. Якщо ж продукт містить пальмову олію, він тане не так швидко, після себе залишить лише напівпрозору рідину.

Твердий сир

Твердий сир з додаванням рослинного жиру легко визначити за смаком. Він має характерний мильний присмак. Якщо шматочок надто пружний, гумовий при розжовуванні або, навпаки, кришиться при нарізці (пармезан виключаємо з підозрюваних), то виробники згрішили та використали дешевий рослинний замінник замість справжнього молока. На відкритому повітрі фальсифікат швидко обвітрюється і тріскається.

Якщо шматок твердого сиру залишити на сонці, то через кілька хвилин він стане м’яким, втратить пружність. Фальсифікований же, навпаки, стане більш щільним, а на його поверхні проступлять краплі олії.

Вершкове масло

Як і у випадку з сиром, підроблене масло буде грузнути на зубах, залишаючи на язику жирний наліт. Справжнє м’яко розтане. При кімнатній температурі натуральне масло розм’якне. А от підробка довго залишається твердою.

Спробуйте кинути шматочок вершкового масла на теплу сковороду: натуральне розтане, а на поверхні залишаться білі плівки і пластівці. "Масло" з пальмовою олією при плавленні перетвориться на однорідну рідину.

Також виробники маскують продукти з рослинними жирами пі назвами типу "сметаночка", сирний продукт, "сгущеночка". Ці назви повинні вас настрожити. І уважно вичайте склад продукту.

Нагадаємо, Україні зобов'язалась перейменувати коньяк. Стало відомо, які назви претендують потрапити на етикетку популярного напою.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям показали, як перевірити на якість спиртне.

Також Знай.ua писав про те, що вчені зробили неймовірне відкриття. Британці заявили, що знаменита туринська плащаниця, якій молилися мільйони вірян виявилась підробкою.

Дивіться: Як перевірити алкоголь на якість та не стати жертвою підробки