Останнім часом платіжки українців за газ роздуло до космічних масштабів. Громадяни скаржаться на неіснуючі борги та нові норми, які змінюються зі швидкістю світла, а тарифи тим, хто не має лічильників піднімуть втричі.

Юристи пояснили, чи варто укранцям платити за завищеними рахунками, - пише "kp.ua".

Борг за три роки

В кінці минулого року багатьом споживачам газу стали приходити платіжки, в яких пропонувалося заплатити за борг, який нібито висить ще з 2015 року.

Облгази пояснили це тим, що раніше споживачі платили за газ без приведення розрахунків до стандартних умов. У платіжках не враховувалося, що при охолодженні об'єм газу зменшується, а при нагріванні — розширюється. І ось нібито зараз облгази підрахували всі свої втрати за останні три роки і виставили їх споживачам. У середньому українцям донарахували 1,5%.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Але нещодавно НКРЭКУ заборонила проводити донарахування за блакитне паливо в залежності від рівня температури.

Державна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальни послуг планує провести перевірки у двох десятках облгазів у зв'язку зі з'ясуванням питання щодо зібльшених сум у платіжка споживачів.

Висновок: не платити

Виросли втричі норми споживання

Ще один факт, який дуже засмутив українців – це виросли втричі норми споживання газу для мешканців багатоквартирних будинків, які не мають лічильників. Ще місяць тому в платіжках значився обсяг в 3,3 кубометра на людину, а за грудень облгази вже виставили рахунки виходячи з норми в 9,8 кубометрів блакитного палива.

Пояснили це тим, що 27 листопада 2018 року Верховний суд України скасував дію норм споживання газу без лічильників, які були затверджені постановами Кабміну № 203 та 204 від 23 березня 2016 року.

Це рішення скасувало попередні норми, що діяли 1 січня 2016 року.

- У разі внесення змін у встановлені норми для споживачів, що не мають приладів обліку газу, або прийняття законодавчих актів з регулювання норм споживання буде виконано відповідний перерахунок, - повідомили в компанії "Київгазенерджі".

НКРЭКУ та Нафтогаз зазначають, що нові норми є актуальними, але разом з тим, облгази отримають надприбутки.

Лишу в одній столиці України без лічильників живе понад 500 тисяч сімей.

За новими тарифами платити потрібно. Єдине, як можна зекономити, це платити за реально спожиті послуги, а отже слід встановлювати індивідуальні прилади обліку. До того ж газові компанії повинні робити це безкоштовно, адже послуга вже включена в тариф. Але на практиці цього не роблять. Тому люди можуть встановити лічильник за свій рахунок, а потім вимагати відшкодування від газової компанії.

Якщо ж це не допоможе, юристи радять йти до суду.

  • Висновок: ставити лічильник або платити за завищеними тарифами.

Міненерго хоче змінити норму

Скоро тариф на сподивання газу для господарств без лічильників знову можуть переглянути. І знову не на кристь українців. Наразі тривають громадські обговорення, які ініціювало Міненерго.

Пропонується встановити норму споживання газу на одну людину для домогосподарств з газовою плитою й централізованим гарячим водопостачанням на рівні 5,8 куб м - на період з квітня по вересень, і на рівні 8,8 куб.м - на період з жовтня по березень.

У свою чергу, споживання газу на одну людину для домогосподарств з газовою плитою та водонагрівачем пропонується закріпити на рівні 20 куб м на період з квітня по вересень, 25 куб м – на жовтень березень (10,5 куб м круглий рік).

На випадок відсутності централізованого гарячого водопостачання норму споживання на одну людину для першої категорії домогосподарств пропонується закріпити на рівні 8,3 куб м (квітень-вересень) і 13,7 куб м (жовтень-березень).

Нагадаємо, у платіжках киян за опалення з'явились суми на тисячі гривень більше, ніж зазвичай. Виною всьому збій у системі.

Як повідомляв раніше Знай.ua, українцям детально пояснили, для чого в 2019 році потрібно більше відкладати грошей.

Також Знай.ua писав, що ці популярні продукти харчування подорожчають в разі погіршення погодних умов.

Дивіться: Якими будуть нові тарифи на світло