Необдумані покупки та витрати на різні дрібниці в кінцевому підсумку добряче б'ють по гаманцю. Людям весь час не вистачає коштів, ми весь час беремо в борг і нас мучить питання: "Як економити гроші?". Особливо актуальним питання є для студентів. Проте розумна економія - це не відмова собі в усьому, просто потрібно праильно розсталяти пріоритети та шукати альтернативу.

Насправді економити – це вміти правильно розподіляти свій бюджет, робити це розумно і раціонально, а потім з радістю купити собі бажаний ноутбук або поїхати в довгоочікувану відпустку.

Студентські роки, як перший етап самостійного дорослого життя дуже важливий і саме зараз потрібно навчитися правильно поводитися з грошима та випрацьовувати певні звички.

Дуже часто від молодих людей можна почути, що неможливо економити, коли у тебе і так ледве вистачає на основні потреби. Але в більшості випадків вони перебільшують.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

З чого ж почати?

Перш за все, важливо зрозуміти, що процес економії полягає не тільки в обмеження витрат, але також в розвитку самодисципліни.

Важливо контролювати свої апетити та забаганки. Багато грошей витрачається якраз на дрібниці.

Не варто спокушатися речами, які вам не знадобляться з практичної точки зору, також не гоніться за розпродажами. Пам'ятайте, що це не останній розпродаж, а через півроку-рік цю річ можна буде купити ще дешевше, або ж за деякий час зрозумієте, що ви без цієї покупки цілком можете обійтися.

Майже неможливо почати економити, якщо ви не знаєте навіщо вам це.

Варто навчитися відкладати кошти, хоча б дрібне.

Потреби можуть бути дуже різні: від покупки нового телефону або планшета, до поїздки в Париж або інвестицій в майбутній бізнес. Є навіть люди, які планують набагато далі, наприклад збирають гроші на освіту дітей або забезпечення спокійного життя на пенсії.

Ведіть рахунок всіх витрат

Можна завести спеціальний блокнот або просто використовувати свій телефон. Всього через кілька днів такого моніторингу ви побачите, як часто ви купуєте зовсім непотрібні речі.

Зберігайте дрібні гроші в скриньці

Кожен день ми отримуємо здачу у вигляді монет. Замість того, щоб втрачати їх по кишенях і сумках, краще завести окрему скриньку, куди в кінці дня будете кидати дріб’язок. Вже скоро ви можете назбирати зовсім пристойну суму.

Розплачуйтеся готівковими коштами

Кредитні картки неймовірно зручна річ, тут не посперечаєшся, але дуже часто не сприймається як гроші, тому ми витрачаємо більше, ніж треба. Коли ви розраховуєтесь купюрами, ви чітко розумієте, як швидко витрачаються гроші.

Ніколи не йдіть на шопінг на голодний шлунок

Обов’язково поїжте перед походом до супермаркету, інакше ви ризикуєте купити набагато більше їжі, ніж потрібно. Коли людина голодна, йому здається, що він здатний з’їсти слона. Але насправді це лише відчуття голоду.

Купуйте потрібну літературу в інтернеті

Звичайно, всім студентам потрібно вчитися, щоб у майбутньому не виникло проблем з написанням науково-дослідних робіт, і для цього потрібно багато підручників, які в наш час дорогі. Набагато економніше буде замовляти їх в інтернеті, також як і курсові роботи або лабораторні роботи, що заощадити вам не тільки гроші але і час.

Шкідливі звички

Якщо в палите - краще цього не робити. Так ви не лие заощадите чималу суму, а й збережете здоров'я. Замість витрат на випивку, з друзями можна провести час і набагато цікавіше.

Перестаньте купувати абонемент в тренажерний зал

Спорт – це неймовірно важливо, особливо молодим людям, але навіщо витрачатися на дорогі абонементи, якщо можна займатися вдома? Ранкова пробіжка, кілька вправ і видеоурок йоги – легко замінять вам зал.

Ніколи не рано почати економити гроші, і, якщо зосередиться на бюджеті в студентські роки, в майбутньому буде набагато простіше. Безліч магазинів, громадський транспорт і туристичні компанії пропонують знижки для студентів, головне завжди знати де шукати. Якщо є бажання, людина може дістати все що хоче, і, якщо з розумом використовувати фінанси, ви обов’язково отримаєте бажане.

Головне не забувати, економія – це добре, але занадто захоплюватися не варто, так як можна перетворитися в скнару. У кожного з нас є близькі люди, і витрачати гроші їм на подарунки приємно і потрібно, тому не варто забувати це робити через цілі економії.

Нагадаємо, укранцям розповіли, як отримати компенсацію до 40% на утеплення будинку.

Як повідомляв раніше Знай.ua, за ці речі ми переплачуємо найбільше. Якої звички варто позбутися, щоб зберегти нерви та гроші.

Також Знай.ua писав, що українцям пояснили, що вони купують, оплачуючи приватний дошкільний навчальний заклад.