Експерти назвали фактори, які загрожують світовій економіці у 2019 році.

долар
долар

Про це повідомляє журнал The Economist, який склав новий рейтинг загроз світовій економіці.

Головними ризиками називають переростання конфлікту між США і Китаєм в повномасштабну торговельну війну і можливу рецесію США, Китаю і ринків, що розвиваються, через мільярдні борги.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Імовірність торгової війни оцінюється як досить істотна, її наслідки можуть бути вкрай важкими для світової економіки, вважають укладачі рейтингу.

Відзначається, що ризики збережуться навіть у разі укладення угоди між двома країнами, "оскільки жодна угода не зможе примусити Китай до такого реформування торговельного балансу, якого вимагають у США".

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Крім того, торговельні конфлікти можуть загострюватися і на інших фронтах. Це призведе до скорочення обсягів глобальної торгівлі, що матиме серйозний вплив на інфляцію і гобальний економічне зростання, кажуть експерти.

Також серед загроз - різкий стрибок цін на нафту, військові дії на Корейському півострові і "Брекзіт" без угоди з ЄС.

Тереза Мей
Тереза Мей

В The Economist вважають, що в 2019 році темпи зростання глобальної економіки сповільняться до 2,8% проти приросту в 2,9% в минулому році. У 2020 році, згідно з прогнозом, показник може знизитися до 2,6%.

Нагадаємо, торговельне представництво Сполучених Штатів опублікувало новий список товарів, які вироблено в Китаї, а тому підпадають під 10-відсоткові мита: в цілому США "зачепили" товарів 200 мільярдів доларів.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Нововведення почне діяти за два місяці: відразу після того, як ініціативу обговорять в Білому домі. Так, в документі йдеться, що в "чорний" список потрапили більше 6 тисяч різноманітних позицій.

Як повідомляв раніше Знай.ua, бундеспрезидент Австрії Олександр Ван дер Беллен розкритикував політику Білого дому щодо зведення російського газопроводу Північний потік-2 та ядерної угоди Ірану, причому в досить різкій формі.

Північний потік-2
Північний потік-2

Відповідне повідомлення опублікувало австрійське видання Der Standard.

Також Знай.ua писав про те, що Сполучені Штати заявили про готовність припинити членство у Світовій торговій організації в разі, якщо відчують зміни у ставленні до себе.