У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про верифікацію та моніторинг соціальних виплат". Це виклиало занепокоєння в українців та гарячі розмови щодо ймовірності встрати субсидій і про те, що багатьох "змусять повернути" і суми субсидій, і пенсії та інші соціальні виплати. Кого торкнуться перевірки та якими вони будуть?

Як випливає з тексту законопроекту, верифікацією (від лат. Verificatia – підтвердження) називають "комплекс заходів зі збору та перевірки достовірності інформації, яка впливає на визначення права на отримання і розмір державних виплат, а також виявлення невідповідності даних в автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних та інших джерелах інформації про реципієнтів".

Іншими словами, розпочнуться перевірки, чи дійсно громадяни отримують соціальну фінансову допомогу на законних підставах та шукатимуть недобросовісних українців, які обманним шляхом добилися виплат.

Перевірці підлягають практично всі види виплат: пенсії, субсидії, стипендії та інше.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Навіщо перевіряти

Чиновники давно говорили про подібні перевірки. А все тому, що з ростом тарифів на компослуги, українці масово почали звертатись за субсидвями, і, як стверджують чиновники, щоб їх отримати, вдаються до незаконних схем та разних махінацій.

Щоб таке не повторювалось, а кошти з держбюджету використовувались доцільно, на родини відкриють полювання.

Наприклад, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що після запуску єдиного реєстру одержувачів субсидій влітку минулого року виявилося понад два деятки тисяч громадян, які отримували подвійну субсидію. Реєстр допоміг виявити, що 90% отримали пільге нечесно.

Крім того, восени минулого року перевірки отримувачів житлово-комунальних субсидій протягом січня – вересні 2018 року показали, що понад 68 тисяч осіб отримують кілька субсидій за різними адресами.

За неофіційними даними, які озвучували різні експерти, незаконні соціальні виплати можуть досягати 10% від загальної суми.

До реєстру потраплять всі без винятків

Порядок і методику проведення верифікації повинен затвердити уряд. Планується створення єдиного реєстру отримувачів субсидій. На сьогодні Мінсоцполітики запустило тільки окремо реєстр людей з інвалідністю для придбання квитків на пільгових умовах і реєстр одержувачів субсидій, які розміщені на сайті www.ioc.gov.ua.

Однак на сьогодні немає такого реєстру, який би об'єднував отримувачів усіх соцвиплат та пільг від держави.

Законопроект "Про верифікацію та моніторинг соціальних виплат" передбачає, що в Єдиний соціальний реєстр внесуть всіх одержувачів субсидій, кожен отримає свій унікальний номер. Розпорядником реєстру буде держава, а адміністратором – окремий орган або організація, запропонована Мінфіном.

Що і коли будуть перевіряти

Законопроект передбачає три види верифікації. Превентивну, яка проводиться, коли людина лише звертається за соціальними виплатами, поточну, яка проводиться в період отримання соціальних виплат, і ретроспективну – по завершенні періоду виплат.

Також буде створенно відповідних орган. Він буде перевіряти, наскільки інформація, зазначена претендентом на соціальні виплати, відповідає даним, наявним в реєстрі. Якщо ж людина звернулася за соціальними виплатами вперше і інформація про неї в реєстрі відсутня, виплати їй призначаються, виходячи з тих даних, які вона самостійно надала. Коли громадянин отримає соцвиплати, він також порапить до реєстру та перевірятиметься у майбутньому.

Поточна верифікація буде проводитися Мінфіном, причому на постійній основі. У багатьох одержувачів соцвиплат відбуваються зміни в сімейному, фінансовому становищі. Передбачається, що ця нова інформація також виявиться в базі даних, система її проаналізує, порівняє зі старою і видасть вердикт, чи зберігають нові обставини право на отримання соціальних виплат.

Якщо система виявить розбіжності, дані передадуть до органу, який видав соціальну допомогу.

До єдиного реєстру вноситимуться такі дані про одержувачів соціальних виплат:

  • - прізвище, ім'я, по батькові
  • - дата і місце народження
  • - серія і номер паспорта, орган, який видавав документ
  • - унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (використовується для обліку в'їзду/виїзду громадян за межі країни і обліку паспортів і інших документів, що засвідчують особу, його розпорядником є Державна міграційна служба)
  • - місце реєстрації та фактичне місце проживання
  • - реєстраційний номер облікової картки платника податків
  • - інформація, отримана від самої людини, яку вона повідомила для отримання соціальної виплати
  • - інформація про банківські рахунки, операції та залишки на рахунках.

Якщо за аналізом системи, громадянин втрачає право на отримання пільг, його просто проінформують і виплати припиняться.

Що сосується отримувачів субсидій, якщо при перевірці з'ясується, що заявник надав недостовірну інформацію і отримував виплати незаконно, йому змусять повернути суму неправомірно отриманих виплат.

Громадяни, які не згодні з рішенням, можуть оскаржити його через суд.

Передбачається, що закон вступить в силу відразу після офіційної публікації.

Нагадаємо, як за рік зросла вартість компослуг в Україні.

Як повідомляв портал Знай.ua, платіжки за комуналку перерахують та пообіцяли ще дещо зробити.

Також Знай.ua писав про те, що українці отримають більшу суму лікарняних.