Прощена неділя - це одне з найважливіших свят у православних християн. У 2019 році цей день випав на 10 березня. Серед віруючих прийнято в це свято попросити вибачення у всіх, кому вони заподіяли зло, щоб із чистою душею розпочати Великий піст.

Історія

Історія свята сягає вглиб віків, коли ченці Єгипту по одному покидали обителі для переживання Великого посту серед пісків спекотної пустелі. Там вони жили в жахливих умовах і постійно молилися, готуючись до Великодня. Умови були такими суворими, що багато хто і зовсім не поверталися в монастир. Тому перед початком подорожі ченці просили прощення один у одного і самі старалися від душі прощати.

Традиції

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Найголовнішою традицією в цей день є прохання про прощення. Люди просять вибачення від чистого серця, і прощають у відповідь. Християни відвідують святкову службу, де відбувається особливий чин прощення.

Є й народні традиції. Цей день з давніх часів був святом прощання з зимою: слов'яни палили опудало щоб відправити у вогонь негатив і останні заморозки. У багаття часто кидали різні предмети, які асоціювалися з неприємними моментами і образами.

У цей день прийнято збиратися всією сім'єю щоб відсвяткувати останній день перед початком Великого посту: заборонено їсти м'ясо, але можна молочні продукти. Увечері прийнято ходити в лазню, щоб змити з себе гріхи і очиститися не тільки духовно, але й фізично.

Часто християни в Прощену неділю намагаються допомогти нужденним: подати жебракові, пожертвувати на благодійність, здати кров.

Заборони

У Прощену неділю не можна сваритися, злитися, влаштовувати скандали, нервувати і ображатися. У цей день не можна пити алкоголь і займатися важкою фізичною роботою.

Нагадаємо, історія, традиції і правила харчування у Великий піст 2019.

Раніше Знай.uа повідомляв, прикмети, традиції, привітання у віршах і листівках на Масляну 2019

Також Знай.uа писав, коли і куди переводити стрілки годинника в березні, а також як підготувати організм до нового графіку.