Україна перед другим туром президентських виборів поділилася на два табори: одні запевняють, що тільки Порошенко зможе зупинити агресію Росії, другі, що країні потрібні нові обличчя і «топлять» за Зеленського. Все б нічого, але нерідко ці політичні дебати, якщо і не переростають у бійку, то майже доходять до цього. Руйнується довга дружба, знайомі перестають розмовляти один з одним ...

Знай.ua звернувся до українського клінічного психолога і гештальт-терапевта Єлизаветі Рогачук з проханням розповісти, як діяти українцям у такій ситуації, коли все суспільство стало політизованим, і як постаратися зберегти близьких людей та сім'ю.

Психолог радить не втрачати голови під час виборчої кампанії

- Єлизавета, в переддень другого туру українське суспільство розділилося на дві частини і з люттю нападають один на одного. Поясни з психологічної точки зору, що зараз відбувається?

- Сама вразлива людина - це людина, яка відчуває жах. Саме на цій особливості людської психіки грає більшість політичних технологій.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Агітаційна машина в нашій країні з року в рік, працює за тими ж брудними схемами - порушити базову безпеку, посилити тривогу, а потім запропонувати чарівну таблетку. Ця чистої води маніпуляція дуже добре працює в умовах економічної, культурологічної та військової кризи в нашій країні, коли світ переживається виключно категоріями свій - чужий.

Якщо ви, відстоюючи єдино вірну ідею, відчуваєте лють, обурення і інші сильні почуття, несумірні з контекстом ситуації, переживаєте незгоду, як особисту образу, відчуваєте непереборне бажання переконати, врятувати або атакувати незгодного - Вітаю! Ви стали жертвою маніпуляції й обслуговуєте чужу систему.

- Так, а як боротися з цим? Як зробити так, щоб політичні розбіжності не ставали каменем спотикання для друзів або в сім'ї?

- Щоб не стати частиною колективного психозу, який описував ще Фрейд, зберегти зв'язок з реальністю, власну автономію, а часом навіть і відносини з близькими, в моменти сильних соціальних хвилювань нам всім слід дотримуватися кількох правил психологічної гігієни.

За часів сильних соціальних хвилювань, я раджу людям у важливих для них відносинах акцентувати увагу на тому, що їх об'єднує. Ми можемо підтримувати різних кандидатів, різний стиль передвиборних кампаній і геополітичних напрямків, але об'єднує нас включеність у майбутнє нашої країни.

Потрібно шукати точки зіткнення, а не навпаки

- Це так, але навіть коли люди бажають благо для України, якщо вони з різних політичних таборів, то готові вчепитися в волосся один одного.

- Ще один важливий момент, який загострює ситуацію, полягає в тому, що в такий прикордонної ситуації як вибори, дуже складно зберегти критичне мислення і можливість приймати інакомислення. Процес ідеалізації і знецінювання сприяє когнітивному спотворенню, коли спираючись на власні погляди і симпатію до одного учасника передвиборної гонки, чути опонента стає неможливим. І вже не важливо, що він говорить або робить - нам не подобається все. Навіть зовнішній вигляд і манера говорити може викликати роздратування.

В такому випадку, зауважуючи за собою або близьким таку реакцію, краще утриматися від дискусій на цю тему. У суспільстві, де кожен другий диванний експерт у політиці та футболі можна спиратися на таємницю голосування і зробити власне особистий простір "зоною вільною від політики".

"Я поважаю твою думку, але я з тобою не згоден", "Я не хочу це обговорювати" - головні фрази психологічної безпеки в подібних ситуаціях.

Завжди важливо пам'ятати, а можливо навіть і проговорювати - "Я з тобою не згоден, але це не означає, що хтось із нас дурень". "Ми можемо дивитися на світ по-різному. І я це поважаю"

- А як ти думаєш, самі кандидати розуміють, що своїми діями розколюють суспільство?

- Людська психіка працює за своїми законами. Розхитуючи суспільство такими базовими архаїчними стимулами, будь-яка політична кампанія приречена на відіграш певного сценарію. Це те, що варто врахувати кандидатам, які підтримують протистояння в суспільстві.

В процесі ідеалізації зворотна сторона - знецінення. За чарівністю завжди йде розчарування. І в даній парадигмі будь-який кандидат, який "в'їхав на коні" приречений опинитися "на щиті" громадської думки і власної політичної кар'єри. Це плата за використання "брудних" технологій у політичній гонці.

Вибори пройдуть, а люди залишаться. Це головне, що нам слід пам'ятати і на що спиратися.

Як повідомляв "Знай.uа", екс-губернатор Одеської області, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі в одному з останніх інтерв'ю відверто розповів про своє ставлення до Володимиру Зеленському у якості ймовірного президента України. Також "Знай.uа" писав, що народний артист Станіслав Боклан, зіграв прем'єр-міністра в серіалі "Слуга народу", заступився за Зеленського.