Поліція припинила діяльність чотирьох так званих "реабілітаційних центрів" де утримували в рабстві близько 90 осіб.

23 травня співробітники поліції провели спецоперацію, в результаті якої припинили незаконне функціонування чотирьох закладів у Житомирській області та у Вінниці, які під вивіскою реабілітаційних центрів для алко- та наркозалежних осіб незаконно утримували майже сотню людей.

Спецоперація проводилась оперативниками відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми та карного розшуку ГУНП Житомирщини за участі спецпризначенців. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

Докази функціонування так званих "центрів реабілітації" для алко- та наркозалежних осіб збирали протягом кількох місяців. У результаті було зібрано достатньо фактів злочинної діяльності.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Такі своєрідні "рабцентри" розміщувались у приватних будинках на території Житомирського району, в самому обласному центрі та у місті Вінниця.

"Керуючі цими "реабілітаційними центрами" не мали жодних дозвільних документів на зайняття таким видом діяльності і жодного відношення – до медичної сфери. Хоча позиціонували себе саме таким чином", – зазначив керівник поліції Житомирщини В’ячеслав Печененко.

"Звільнили" з них майже 90 людей з усіх куточків України і затримали п’ятьох фігурантів за обґрунтованою підозрою у причетності до злочинів", – розповів В’ячеслав Печененко.

Схема виглядала наступним чином. В українських містах розміщали оголошення про надання реабілітаційним центром допомоги в подоланні алко- та наркозалежності. За вказаними контактами зверталися люди, родичі яких мали такі проблеми. У телефонній розмові обговорювалися подальші деталі. "Волонтери" центрів, як вони себе називали, за окрему доплату виїжджали до будь-якого регіону і, застосовуючи фізичний та психологічний вплив, або навіть обман, забирали потенційного "пацієнта" в один з таких псевдозакладів.

"Лікування", яке коштувало від 8 до 15 тис. на місяць, оплачували родичі. З ними ж обумовлювався і термін перебування "пацієнтів" в закладі.

"Однак замість обіцяної терапії люди фактично виявлялися в неволі, де їх годували препаратами седативного дії без будь-яких лікарських призначень. Проживали утримувані в кімнатах по кілька людей в умовах казарменого положення", - розповіли в поліції.

Відзначається, що іноді людей випускали на подвір'я, а й там вони перебували під наглядом.

"Порушників так званого розпорядку карали. Всі документи, які були у них в наявності, відбирали і зберігали без доступу. Дзвінки і розмови по мобільних телефонах також суворо контролювалися", - повідомляють в поліції.

Поліція затримала п'ятьох чоловіків у віці від 30 до 40 років, яких підозрюють в незаконному позбавленні волі людей. Всі затримані - вихідці з Луганської та Донецької областей.