З 2020 року українські дитбудинки не будуть приймати дітей. З часом ці заклади взагалі закриють.

Про це пише Сегодня.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Українцям пояснюють, що таку ідею запропонували в Міністерстві охорони здоров'я. За совами очільника відомства Уляни Супрун, замість цього будуть створені умови, щоб діти могли повноцінно рости з батьками і тільки у виняткових випадку — в патронатної або прийомній сім'ї.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Згідно стратегії, вже через сім років в країні повинні зникнути всі інтернати, а замість них — з'явитися дитячі будинки сімейного типу та паліативно-реабілітаційні центри. Зараз в країні діє 731 госзаведение такого типу, а в них живуть майже 107 тис. дітей, у більшості з яких є батьки.

Серед головних причин, чому діти потрапляють до дитбудинків - це бідність сімей та складні життєві обставини, іноді — стан здоров'я дитини або погана навчання. І саме це збираються змінити.

Щоб повернути з дитбудинків відмовників, чиновники збираються наставити на шлях істинний їх батьків — допомогти їм вирішити психологічні, соціальні, фінансові проблеми і створити умови для спільного життя з дитиною.

Отже, що зміниться?

Як зазначила Супрун, в цьому році дитбудинку ще будуть працювати як звичайно. А починаючи з 2010 року ці заклади не будуть приймати вихованців. В цей же час влада має організувати підтримку батькам, щоб ті забрали додому своїх дітей. Згідно Нацстратегії, в окремих випадках дітей-відмовників або сиріт віддадуть на піклування патронатної сім'ї або ж залишать у дитячих будинках сімейного типу, де буде проживати не більше 15 дітей. Дітям, яких не заберуть родичі, шікатимуть прийомних батьків.

"Рідні люди поруч — найкраща опора дітям, адже навіть сама неблагополучна сім'я впливає на дитину набагато сприятливіші, ніж обстановка в дитбудинках", - зазначають психологи.

Нагадаємо, що реформа освіти очима вчителів: про що забули чиновники та які зміни потрібні Україні

Портал Знай.ua, писав, що булінг вчителів: у київській школі гримить скандал, - ось, що вигадали "дітки".

Портал Знай.ua також інформував, що у Києві банда школярів влаштувала зухвале полювання на дітей: у поліції розповіли, як уберегти близьких