12 липня, у Зелена-Гура (Польща) помер відомий провідник ОУН-УПА, політв'язень, один з організаторів Норильського повстання Степан Семенюк. Про це повідомляє Інститут Національної Пам'яті.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Степан Семенюк народився 19 січня 1920 року в селі Промінь Луцького району на Волині.

Він був членом і провідником ОУН, неодноразово брав участь в боях. Випустив посібник для початкової школи "Українознавство", а після переходу фронту в серпні 1944-го став референтом ідеології ВО УПА під псевдонімом "Тютюнник".

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

9 вересня 1944 року був узятий під заарештований НКВС. При собі Степан мав документи на прізвище Семенюка, з ним і був засуджений як рядовий боєць УПА та громадянин Польщі.

79 діб він просидів у камері, чекаючи страти. Пізніше вирок замінили на 20 років каторги. Впродовж десяти років він побував у таборах Іркутську, Маріїнську, Норильську, Воркути, Мордовії, в центральному ізоляторі у Володимирі на Клязьмі, в тюрмі в Іркутську.

У 1953 році він став одним із керівників Норильського повстання. У 1955 році його депортували у Польщу.

Як відзначають в ІНП, Семенюк часто приїздив в Україну і до останнього моменту пильно стежив за ситуацією в країні. У 2010 році за книгу "...І гинули першими" Степан був відзначений премією Василя Стуса.

Нагадаємо, пішов з життя колишній кандидат у президенти і відомий бізнесмен.

Як повідомляв портал Знай.ua помер відомий актор Майкл Слеггс.

Також портал Знай.ua писав, що українці прощаються з героєм АТО-ООВ, який трагічно загинув.