У неділю, 22 липня, православна церква вшановує пам'ять священномучеників Панкратія і Кирила (дата за старим стилем – 9 липня). При цьому на свято наші предки збирали всією сім'єю перші огірки.

Традиції на Панкратія і Кирила 22 липня

Так, за традицією перший огірок господиня будинку повинна була зірвати потай від усіх і закопати в самому потаємному куточку городу. Вважалося, що після такого обряду і наступний рік буде дуже врожайним.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Крім того, колись про улюблені всіма огірки в народі складали численні загадки. Багато з них відомі всім із дитинства: «Ні вікон, ні дверей — повна хата людей»; «Повно корито народу намито»; «Лежать у матки телятки візьмеш. Лежать рядками, зелені самі».

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Варто відзначити, що цей овоч завжди дуже любили слов'яни. На Русі їх їли прямо з грядки, ще готували з огірків різноманітні страви. На сьогоднішній день вже нікого не здивуєш салатом з огірків, проте в давні часи наші предки цей овоч не вживали тільки в сирому вигляді.

Наприклад, огірки смажили, як кабачок, вирізаючи насіння і залишаючи тільки товсті м'ясисті стінки; їх тушкували з м'ясом і фаршем. Також у народі у цей день часто готували суп з огірків. А взимку головним ласощами на столі завжди вважалися квашені огірки.

Прикмети на 22 липня

Якщо йде дощ і місяць молодий (що тільки народився), то найближчі дні будуть сухими.

Неяскравий місяць – прикмета затяжних дощів до кінця місяця.

Зірки видно, але світять тьмяно – скоро почнеться гроза.

Якщо другий дощ пішов на «рогатий» місяць, то буде багато грибів у лісі.