В неділю, 22 липня, відзначається народне свято "Панкратій і Кирило". Крім того, в цей день православні християни вшановують пам'ять священномучеників Панкратія і Кирила.

Панкратій і Кирило 22 липня: заборони на свято

У цей день наші предки збирали і пробували перші огірки з городу. Також вважалося, що найперший огірок господиня повинна була зірвати потай від усіх і закопати в темному куточку городу для того, щоб, згідно прикметі, наступний рік був багатим на врожай. Якщо ж проігнорувати цей обряд, овоча не вистачить на зиму.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

У всі часи огірки дуже любили селяни. Так, овоч їли прямо з грядки, готували з нього смачні страви. Не дивлячись на те, що зараз вже нікого не здивуєш салатом з огірків, наші предки його вживали не тільки в сирому вигляді.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Наприклад, огірки смажилися як кабачок, вирізали насіння і залишали тільки товсті м'ясисті стінки. Також їх тушкували з м'ясом і фаршем і готували суп з огірків. При цьому пити молоко з цими стравами не рекомендується. Головною стравою на столі взимку завжди були квашені огірки.

Ще на Панкратія і Кирила слов'яни збирали чорницю. До речі, робити це зовсім нелегко, оскільки біля чорничних кущів завжди водяться комарі. Однак цю ягоду дуже любили і поважали.

Вважалося, що чорниця володіє чудодійними властивостями. Сучасна медицина цей факт підтверджує. Відомо, що чорниця корисна людям з поганим зором, допомагає впоратися з втомою очей, ревматизмом, хворобами шлунково-кишкового тракту. В цей день не можна ходити на сінокіс, так як був час збору чорниці.