Класичне варення з ягід, яке українські домогосподарки заготовляють на зиму, містить занадто багато цукру, тому дієтологи радять замість цього сушити або заморожувати ягоди і фрукти, про це у Facebook написала Уляна Супрун.
"Класичне варення містить майже 50% цукру, у додаток до цукрів, що містяться в ягодах або фруктах. Навіть якщо готувати варення, у якому 15% цукру, це багато, тому що 100 грамів варення (а це на вигляд зовсім небагато) - половина оптимальної денної норми цукру. Також, чим довший термічна обробка, тим менше вітамінів залишається в їжі. Фрукти не варто варити більше 20 хвилин. Альтернатива - заморожування, сушіння, приготування пастил", - написала Супрун.
Також, Супрун дала поради, як правильно заморозити фрукти, щоб вони не втратили всі вітаміни.
"Ягоди і фрукти перед заморожуванням потрібно помити, можливо, перемолоти блендером і прогріти до 60-90 градусів на 1 хвилину. Це перешкодить руйнування вітамінів ферментами і краще збереже смак. Особливо це доречно для заморожування персиків, слив, шовковиці та абрикосів. У морозилці повинна бути досить низька температура, щоб фрукти швидко заморожувалися - не нижче -10. Якщо ви хочете зберегти ягоди цілими і проти прогрівання, то розкладіть їх на деко і швидко заморозьте, а потім компактно упакуйте. Зберігати можна в скляних банках, контейнерах для їжі, використаної тари з-під молочних продуктів або пакетах. Заморожування зберігає майже три чверті біоактивних сполук ягід", - зазначила Супрун.
За словами Уляни, сушка найкраще підходить для яблук, груш, морелей (диких абрикосів), слив, малини, чорниці, вишень без кісточок і смородини, тому радить і на це звернути увагу.
"Слід сушити в сушарці або електричній духовці, яку можна налаштувати на 50 градусів. Якщо ви сушіть на сонці, подбайте про захист фруктів від мух. Сушку зберігайте в мішечках з натуральної тканини, скляних банках або контейнерах. Пастила - це концентровані фрукти: десерт досить солодкий, але при цьому багатий пектином, тому глікемічний індекс його менше, ніж у цукерках, а нутрієнтів значно більше. Пастила може зберігатися до півроку в папері і закритій тарі, тому це компактно. До пастиле також добре підходять кориця, кардамон, імбир, лимонна цедра і гвоздика - вони ефективно підвищують чутливість тканин до інсуліну", - підкреслила Супрун.
Також вона не забула попередити, що соління і консервування, містять велику кількість кількість солі, аспірину, масла і оцту, також пагубно впливає на здоров'я.

"Надмірне споживання солінь, особливо - розсолу - представляє ризик для людей з гіпертензією. Хронічне споживання ацетилсаліцилової кислоти - наприклад, ви всю зиму їсте закрутки, де розсіл містить аспірин - збільшує ризик шлункового кровотечі. Соняшникову олію, яка разом з гірчицею або оцтом використовують у консервації, не запобігає псуванню продуктів, але збільшує ризик серцево-судинних захворювань", - підкреслила Супрун.
Тому, овочі, вона рекомендує також сушити або заморожувати.
"У заготівлі багатьох овочів важливо їх спочатку швидко бланшувати або запікати - це зупинить дію ферментів, що руйнують витаминв і поліфеноли. Краще спочатку швидко приготувати кабачки, брокколі, цвітну, брюссельську капусту, стручкову квасолю ("шпараговку»). Якщо їх відварити, то вітаміни залишаться у воді або зруйнуються. Крім цього, приготування овочів перед заморожуванням скорочує час їх приготування і запобігає сильну втрату води. ?Бланшовані овочі треба або заморозити, або висушити. Баклажани слід перед заморожуванням запекти. Перець можна заморозити сирим, бланшованим, або висушити", - зазначила Супрун.
На її думку, сушені овочі компактно зберігаються в контейнерах, а потім використовувати для приготування овочевих супів або соусів.
"Овочеві чіпси без масла з моркви, буряка, гарбуза, кабачків - корисний перекус і альтернатива картопляним чіпсам. Смак сушених овочів можна збагатити спеціями. ? В'ялені помідори - класика середземноморської кухні, але їх можна приготувати і на Херсонщині або Поліссі. Досить порізати помідори-вершки навпіл, дістати насіння (зайва волога), трохи посолити і поперчити, висушити в сушарці або духовці, і залити оливковою олією. Важливо використовувати саме його - воно найбільш стійке до окислення і не шкодить серцево-судинній системі", - написала Супрун.