Про запуск накопичувальної системи пенсій в Україні говорять вже близько 15 років. Простіше кажучи, пропонують платити внески не тільки на виплати теперішнім пенсіонерам, а й значну частину зарплати відкладати на персональний рахунок, якою пізніше можна буде скористатися при досягненні певного віку.

Діючий Кабмін взяв на себе ов'язок запустити систему накопичувальної пенсії, однак остаточного рішення так і не прийняв. Тепер же нова влада заявляє: другий рівень системи запустять, питання тільки в часі.

Отже, чому пенсійна реформа в Україні залишилась недоробленою і яких нововведень варто очікувати.

Пенсійна реформа по-новому

Пенсійну реформу в Україні до кінця так і не доробили. Згідно із чинним законодавством, наступний крок – запуск накопичувальних виплат – не зважилися. Хоча в документах офіційно прописали зобов'язання уряду розробити відповідні зміни. На ділі ж скептиків накопичувального рівня в Кабміні виявилося більше.

Відкрите питання: чи готові українці платити

Щоб отримувати достатню пенсіюв майбутньому, збирати потрібно практично з початку робочої кар'єри, розповідає Лідія Ткаченко. "У нас люди і так накопичують на "чорний день", завжди є якісь заощадження. Але з іншого боку не всі люди розуміють і не всі готові відкладати на старість", – зазначає вчений.

Фінансовий експерт Галина Третьякова пояснює – є цілий ряд невирішених питань. Попередні уряди свої законопроекти розглядали, але головного – дискусії в суспільстві – так і не почали.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Якщо у простого українця запитати, скільки він готовий віддавати зі своєї зарплати, швидше за все, він назве цифру, близьку до нуля. До прикладу, OECD проводили дослідження в деяких європейських країнах і з'ясували: там готові відкладати 2%.

Але щоб в майбутньому мати відчутну пенсію, двох відсотків, звичайно ж, не вистачить."Написати закон можна хоч за місяць, але нам потрібно провести масштабну дискусію і сформулювати відповіді по кожному з питань", – запевняє Третьякова. До недавна Галина представляла інтереси страхового ринку і вірила в систему накопичувальних пенсій.

Галина запевняє, що в програмі Зеленського чітко позначений запуск системи накопичувальних пенсій, який дійсно буде працювати на користь. Мовляв, це питання вже вирішене. І справа тільки за часом.