Стало відомо, що в Азовському морі все ще триває нашестя медуз. Місцеві відпочивальники скаржаться на неприємне сусідство, але, мабуть, медузи відчувають себе тут затишно. Є припущення, що їх ставатиме все більше.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Працівники Приазовського національного природного парку повідомили MV причину того, що відбувається.

"На фото, які розміщують зараз в соціальних мережах відпочиваючі, зображений корнерот, який є звичайним видом для узбереж Чорного, Азовського, Середземного і Норвезького морів, часто зустрічається на узбережжі Атлантичного океану. Його поява у великих кількостях, швидше за все, пов'язано з поступовим підвищенням солоності Азовського моря. Корнерот комфортно себе почуває і активно розмножується в діапазоні солоності 14-38 проміле. За останні два роки ми спостерігали підвищення солоності морської води в прибережній зоні. Якщо тенденція до підвищення солоності збережеться, то медузи, швидше за все, продовжать жити і розмножуватися в наших водах", - пояснює молодший науковий співробітник Вадим Ткаченко.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Також варто відзначити, що ніяких наслідків для екосистеми Азовського узбережжя медузи не несуть. До того ж, корнерот не представляє смертельну небезпеку для людини. Контакт з щупальцями може бути неприємний, але алергікам бажано уникати, так як є ймовірність, що можуть виникнути які-небудь індивідуальні реакції.

"Все, що ми бачимо за останні кілька років - це звичайні збільшення або зменшення чисельності яких-небудь конкретних видів або спільнот. Море – це складна динамічна система, де безперервно відбуваються які-небудь зміни, а люди звертають на це увагу тільки тоді, коли їх хтось кусає, хоча це абсолютно природно", - повідомляє вчений.

Нагадаємо, що в Азовському морі такої кількості корнеротов не бачили досить давно.

Як повідомляв портал Знай.ua, було опубліковано відео гігантської медузи, яку дайвери виявили біля берегів Британії.

Також портал Знай.ua писав, що небезпечні гості знову повернулися до Азовського моря.