29 липня за народним календарем відзначається Фіногеєв день. Для православних віруючих це дата пам'яті священномученика Афіногена і його десяти учнів, що постраждали за віру під час гонінь на християн в місті Севастії.

Традиційно на це свято припадає найспекотніша пора літа. Для селян Финогеєв день мав величезне значення, адже в багатьох селищах та містечках починався період жнив.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Варто зазначити, що перший зріджений сніп завжди вважається іменинним. Ввечері після роботи в полі його з піснями несли на тік: попереду йшов господар зі снопом, за ним йшли його працівники. З іменинного снопу починали молотьбу, соломою з нього годували хвору худобу, а зерном лікували хворих людей. При цьому необхідно було залишити частину першого зерна для посіву.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім усього, на ниві наші предки завжди залишали кілька колосків на корені. Цю незжату ділянку в народі називали "фіногенова волотка". Жінки завивали із залишених на полі колосків так звану бороду Волоса.

Ще на Афіногена селяни спостерігали прикмети про погоду. Якщо бадилля моркви поникало — це передвіщало дощ. А коли виникали щодня тумани, можна було готуватися до збору грибів.

Крім того, люди помічали, що після Фіногеєва дня літо неухильно наближається до осені, а птахи перестають співати. "На Афіногена і пташка замислюється"; "Зоря ходить — пташине пір'я підбирає", — відзначали в народі.