29 липня православна церква шанує священномученика Афіногена Підахфойського, єпископа, і його десяти учнів. При цьому відзначається народне свято Фіногеєв день. У цей період у багатьох селищах та містечках починалися жнива.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Фіногеєв день 29 липня: історія свята

Афіноген проживав у монастирі біля міста Севастії. У 305 році правитель імперії наказав переслідувати християн, але на той час майже всі жителі міста увірували в Ісуса. Це з'ясувалося на черговому язичницькому святі, коли всі християни Севастії відмовилися приносити жертви богам. Тоді християн побили, а єпископа заарештували.

Таким чином, у монастирі було схоплено ще 10 ченців. Афіноген прийшов до судді і зажадав звільнити учнів, але його теж заарештували. Ченців, які відмовилися піднести дарунки ідолам, обезголовили на очах Афіногена. Єпископ попросив лише про одну милість – стратити його в стінах рідного монастиря. Мученик побачив рай Господній у 311 році.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Фіногеєв день 29 липня: традиції свята

Традиційно на це свято припадає найспекотніша пора літа. Для селян Фіногеєв день мав величезне значення, адже починався період жнив.

Варто відзначити, що перший зріджений сніп завжди вважається іменинним. Так, ввечері після роботи в полі його з піснями несли на тік: попереду йшов господар зі снопом, за ним йшли його працівники. З іменинного снопа починали молотьбу, соломою з нього годували хвору худобу, а зерном лікували хворих людей. При цьому необхідно було залишити частину першого зерна для посіву.

Крім усього, на ниві наші предки завжди залишали кілька колосків на корені. Цю незжату ділянку в народі називали «фіногенова волотка». Так, жінки завивали із залишених на полі колосків бороду Волоса.