Вдень 27 липня житель Тарасівки Олешковского району Херсонщини під час робіт на власному городі отримав укус каракурта.

Як повідомляється у зведенні облуправління з НС, 55-річний чоловік був доставлений в реанімаційне відділення райлікарні.

Стан пацієнта оцінюють як середню тяжкість.

За останні п'ять років в Україні, павуків стало вдвічі більше.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Спекотна погода і безліч зелені - є ідеальними умовами для отруйних павуків – каракуртів, які проживають найчастіше на південних регіонах України, зокрема курортні міста і селища. Мабуть, люблять дихати морським повітрям і не хочуть ділити територію з людьми. Щороку від укусів страждають десятки людей, причому як дітей, так і дорослих. Лідери за кількістю укусів – Херсонська, Одеська, Миколаївська та Запорізька області. За останні кілька років популяція "чорних вдів" збільшилася вдвічі. Тим самим, і укушених теж стало більше.

Вчені кажуть, від укусу павука не застрахований ніхто. На пляжі отруйна комаха може повзати по піску, чекати і ховатися в мушлях, на городах жити в ямках, вночі безцеремонно залізти в будинок і вкусити сплячої людини. Павук дуже добре маскується і помітити його складно. Так, і такі випадки бували. Пару років тому в Херсонській області павук вкусив за щоку, сплячу 42-річну жінку.

«Цей невеликий павук - має сильну отруту серед тварин України. Його отрута в 15 разів сильніша найнебезпечнішою гримучої змії, - говорить фахівець-арахнолог Максим Риков. – Атакує, якщо спровокувати. Причому нападають тільки самки, у яких немає потомства. Самці менші за розміром і безпечні. Яд "чорних вдів" небезпечний і у важких випадках без надання медичної допомоги може призвести до летального результату через 1-2 дні після укусу. На щастя, в Україні смертельних випадків не було.

Зоологи попереджають, що укус каракурта схожий на укол голкою. У цьому місці виникає різкий біль, з'являється червона пляма яке швидко зникає. Через 10-15 хвилин виникають сильні болі по всьому тілу (область живота, попереку, грудях). Потім виникає відчуття "мурашок" по всьому тілу, починають терпнути ноги. Постраждалий не може ходити, напружені м'язи, очі налиті кров'ю". Нерідко спостерігається запаморочення, головний біль, посиніння шкіри обличчя, поверхневе дихання. Настає сильне психічне збудження, можуть бути судоми, втрата свідомості, задуха.

При цьому потрібно враховувати, що необхідної вакцини в країні немає. Для лікування постраждалих лікарі застосовують так звану протокольну терапію, яка складається з кількох етапів і різних препаратів.

Що ж робити, якщо вас укусив павук?

Не пізніше двох хвилин після укусу припекти уражене місце сірником - палаючий вогонь руйнує отруту. Як можна швидше звернутися до лікаря. Рекомендується багато пити чаю, молока, марганцівки.

Місце, яке вкусив павук (руку, ногу) краще підняти вгору. Це допоможе зменшити запалення і набряк.

Якщо біль не слабшає, поширюється далі області укусу, стає важко дихати або ковтати, з'являється тремтіння, спазми, нудота та збільшується серцебиття, слід негайно звернутися до лікаря.

Діти до 16 років і старші люди підлягають негайній госпіталізації відразу після укусу.

Нагадаємо, чемпіон України донецький "Шахтар" і віце-чемпіон київське Динамо у неділю, 28 липня, розіграли перший трофей нового футбольного сезону – Суперкубок країни.


Як повідомляв раніше Знай.uа, танцюрист поділився сумною вісткою в мережі.


Також Знай.uа писав про те, що з серпня вступають в силу нові штрафи для водіїв на так званих "евробляхах "