У цей день церква вшановує двох святих — Маргариту Антіохійську (вона ж — православна свята Марина) і Лазаря Галісійської. Інші назви свята: «Марина з Лазарем», «Вогняна Марія», «Зорі з лазорями». В народному уявленні свята Марина асоціювалася з великою водою або великим дощем, а преподобний Лазар — з блакитними відблисками блискавок.

У наших предків було повір'я, що в цей день завжди грають на небі зірниці. Вони з'являються без грому і дощу. Є прикмета, що на них не можна дивитися, щоб не осліпнути й не накликати пожежу на свій будинок. Щоб захиститися від блискавки над дверима вішали «чортів палець» на червоній мотузці. Такі амулети вішали і на шиї великої рогатої худоби. «Чортів палець», як вірили, утворювався в момент попадання блискавки в землю, а блискавка в одне місце двічі не потрапить, тому й створювали такий оберіг.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 30 липня

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Також це відмінний день для шукачів скарбів, можна було знайти не тільки коштовності, але і «перунові стріли». Це такі скляні порожнисті трубки, які утворюються за допомогою блискавки і її удару в пісок. Камінь може допомогти захиститися від нечисті, міфічних істот, ударів блискавки.

Блискавками навіть заряджають одяг. Треба було вивісити білизну на вулицю на годину. Потім її кладуть у мішок, зроблений з льону, бавовни або з інших натуральних тканин. Білизну можна надягати тільки для особливих випадків: хвороба (можна швидше видужати), перед весіллям, для спілкування з людьми, яких ви боїтеся.

А ось мисливцям і рибалкам краще залишитися вдома, а снасті виставити на вулицю. Блискавка поділиться з ними своєю силою. Тоді улов і здобич будуть хорошими.

Є ще одне повір'я для жінок, які не можуть довго завагітніти. Треба набратися сміливості і вийти під час грози на відкриту галявину, потерти живіт і попросити небесне полум'я допомогти з зачаттям. Насправді це дуже небезпечно, і блискавка може вдарити саме у вас, тому краще цей обряд не проводити, а звернутися до фахівців. По дорозі додому читають «Отче наш», а вночі повинна бути близькість з чоловіком.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.