У цей день церква вшановує двох святих — Маргариту Антіохійську (вона ж — православна свята Марина) і Лазаря Галісійської. Інші назви свята: «Марина з Лазарем», «Вогняна Марія», «Зорі з лазорями». В народному уявленні свята Марина асоціювалася з великою водою або великим дощем, а преподобний Лазар — з блакитними відблисками блискавок.

Точно не відомо, чи існувала свята Маргарита. Є переказ, що вона народилася в сім'ї язичницького жерця Едессія в Антіохії. Дівчина вирішила стати християнкою, за що батько вигнав її з дому. Маргарита стала пастушкою. Римський префект Олімврій був зачарований її красою і запропонував їй заміжжя, але тільки якщо вона відречеться від своєї віри. Маргарита відмовилася, префект наказав катувати її, а потім стратити.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Лазар Галісійський народився в Магнезії і став ченцем при монастирі Святого Сави. Потім оселився на горі Галісія, де навколо нього утворилася чернеча громада і пізніше монастир.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Чого не можна робити 30 липня

У наших предків було повір'я, що в цей день на небі з'являються зірниці, при цьому немає ні дощу, ні грому. І є повір'я, що не можна на них дивитися. В іншому випадку можна самому осліпнути, а на свій будинок накликати пожежі.

Народні прикмети на 30 липня

Приказки і прикмети

  • Сьогоднішні грози віщують дощову осінь і зиму з хуртовинами.
  • Холодна зима очікується, якщо 30 липня сухо і жарко.
  • Якщо на Марину і Лазаря в обід парить, а до вечора почне холоднішати, то на наступний день очікується сонячна погода.
  • Урожай горіхів обіцяють блакитні спалахи блискавиць.
  • Слід чекати на зміну погоди, якщо 30 липня йде дощ, а на небі білі хмари.
  • Задощить, якщо ящірки ховаються в норки.
  • Сонячний день обіцяють чайки, що сидять на хвилях.
  • 30 липня біля води бабок багато – задощить.
  • Латаття поникли – до негоди.
  • Півні б'ються 30 липня – варто чекати на грозу і проливний дощ.
  • Кошенята або щенята, народжені в цей день, будуть злі і кусючі.
  • Народжені 30 липня володіють гнівним і запальним характером, але швидко заспокоюються. З ними краще не сперечатися, оскільки сперечальники з них погані, – вони готові опонента стерти з лиця землі.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.