В Україні планують запровадити нововведення в правила навчання в університетах. Так, вартість освіти може зрости на 25%, а також зміниться якість вивчення англійської мови.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Навчатися на контракті в Україні вже через кілька років стане набагато дорожче. Рішення вже активно обговорюється на рівні Міністерства освіти і науки, вже підготовлений відповідний проект постанови.

Так, планують ввести граничну ціну на освіту. Її визначать спеціально для кожної онкретной спеціальності і нижче її ВУЗ не зможе встановлювати вартість контракту.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Кожна установа вищої освіти щорічно отримує державне фінансування на підготовку студентів за кошти державного бюджету. Надалі визначається, що мінімальна ціна до 2020 року повинна скласти 60%, в 2021-му – 70 %, в 2022-му – 80% середньої вартості підготовки одного студента за кошти державного бюджету", – зазначається у відповіді на запит УНН.

Такі кроки, на думку профільного міністерства дозволять істотно поліпшити якість освіти. Таким чином вдасться позбавити можливості приватні та маловідомі університети демпінгувати на ціні диплома.

"Є домашні університети, де беруть по 5-6 тисяч за навчання. І, як ви розумієте, ніякого навчального процесу немає. У січні і липні збирають гроші на заліки та іспити. В результаті продаються дипломи. В чому суть демпінгу – університети, які можуть надати якісну освіту, повинні поставити ціну за контракт хоча б 25-30 тисяч, близько до того, що дає держава. Виходить ситуація, коли надходять люди, а на них фінансування немає. У нас в країні в середньому 1 ставка на 10 студентів. Коли ми беремо контрактника, який платить в середньому в 3 рази менше, ніж держава, це означає, що ми повинні на 30 студентів давати 1 ставку. Тому якість навчання низьке", - вважають у профільному комітеті.

Нагадаємо, опубліковано рейтинг найпопулярніших спеціальностей і Вузів України.

Як повідомляв Знай. ua, у МОН поставили жорстку вимогу абітурієнтам – залишилося 3 дні.

Також Знай. ua писав, що стільки доведеться заплатити за навчання у вузах України.