У церковному календарі цей день присвячується пам'яті мученика Єміліана. Інші назви свята: «Омелян», « Єміліанів день», «Горобині ночі». У народі в цей день зазвичай приступали до заготівлі про запас всіляких варень і солінь. Топили бані, парили віники з трав і квітів, змивали страдную втому.

Єміліан постраждав за віру за правління імператора Юліана Відступника, який по всіх областях розіслав свій указ, що християн треба предавати смерті. Єміліан обурився і відправився на язичницьке капище, розбив статуї ідолів і перекинув вівтарі. Його схопили і привели на суд. Сановник наказав довго бити Еміліана, а потім спалити.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Чого не можна робити 31 липня

В цей день наші предки дуже часто відмивалися в лазнях, тому практично весь день проходив в лазні. Робили це після довгого часу жнив, змиваючи піт роботи влітку. Але є одна важлива заборона. Сьогодні не можна входити в баню з натільним хрестом. Тому що Банник – дух лазні – може прогніватися і задушити.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Народні прикмети на 31 липня

Приказки і прикмети

  • За прикметою, якщо 31 липня жарко, то перший зимовий місяць буде холодним.
  • Пожовкли до Омельянова дня верхівки беріз, – прикмета, що осінь очікується ранньою.
  • Якщо 31 липня раки вибираються з води і стараються заритися в пісок, – прикмета до грози.
  • Шишки на ялинці тільки нагорі, – морози скоро прийдуть.
  • Дощ пішов 31 липня, – прикмета, що й осінь буде сира.
  • Негода обіцяє довгий грім.
  • Безперервний грім, – прикмета до швидкого граду.
  • Народжені в цей день – домосіди, уникають галасливих компаній. Вони нетовариські.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.