У церковному календарі цей день присвячується пам'яті мученика Єміліана. Інші назви свята: «Омелян», « Єміліанів день», «Горобині ночі». У народі в цей день зазвичай приступали до заготівлі про запас всіляких варень і солінь. Топили бані, парили віники з трав і квітів, змивали страдную втому.

Це саме час для початку консервації. Крім того, що з'являється дуже багато овочів, ягід і фруктів, які до того ж стають набагато дешевше ніж в магазинах і на ринках, ще і період жнив офіційно закінчено. Для наших предків це було закінчення важкого часу, адже вся робота проводилася вручну і з допомогою тварин. Серпи потрібно було скласти на пожатій смузі у вигляді кола. Священик служив молебень і святив трудовий інвентар. Потім потрібно було кожному взяти свій серп, обернути його в мішковину і віднести додому.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 31 липня

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Увечері є традиція ходити в лазню. Трудовий піт, втома потрібно змивати, а влітку будь-яка робота важче переноситься. Паритися треба віниками, які виготовлені з колосків жита. В них додають польові трави і квіти. Це подарує сили, які розтратили за останній час, додасть енергії.

Але в лазню треба ходити обережно, щоб не потривожити Банника. Це банний дух, який якщо прокинеться, то буде дуже шуміти, кидатися гарячим вугіллям, а може і обшпарити окропом. Але любить він за народним повір'ями і сам помитися. Тому для нього на лави кладуть рушник, мило і віники.

Ще є прикмета, що якщо ви посварилися з кимось, то треба разом піти в лазню і побити один одного віниками. Тоді вже ніхто ні на кого не ображатиметься.

Можна ще провести ритуал, щоб пробудити в чоловікові любов. Для цього беруть червоне яблуко, квіти троянди, ложку меду, рожеву атласну стрічку і нового ножа. Всі компоненти треба розкласти на чорній тканині. На поріг лазні покладіть залізний прут, щоб відбиватися від Банника. На двері, лавку з ритуальними речами три рази треба нанести хресні знамення, потім перехреститися самому. Ножем треба розрізати яблуко, натирати ним тіло, на обличчя нанести мед, посипати пелюстками троянд і проговорити слова:

«Моє тіло, як яблучко наливне, тебе до себе закликає, трояндами пахне. Мої вуста медові, тебе до себе кличуть, очі чорноброві до себе тягнуть. Ти до мене прийди, любов'ю своєї винагороди. Амінь»

Потім змийте все з себе, загорніть в тканину залишки яблука, ніж і пелюстки троянд, перев'яжіть стрічкою і покладіть в кутку лазні зі словами:

«Банник, поможи, любов до мене приверни».

Можна одягати і йти. Але більше в лазню ходити не можна, тільки на наступний день можна забрати пакунок і спалити його в печі.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.