В цьому році сезон закачування під загрозою зриву. Овочі для консервації продають за високою ціною. Ціна одних тільки помідор в порівнянні з минулими годомами зросла в кілька разів! Впадуть цінники вниз або ж ціна буде вперто триматися на теперішній позначці.

Продавці будують свої версії

У цьому році любителів закачування чекає розчарування. Консервація розряду бюджетного частування, яке завжди було в запасі господарок перетворилася на малодоступний продукт. Закатати помідори або огірки в цьому році дороге задоволення. Причиною тому стали - скажені ціни, які установливают на овочі. Цінники на дану категорію продуктів не для слабкодухих. Сорок гривень за кіло помідорів у розпал літа - таке може наснитися в найстрашнішому сні. Але в цьому сезоні, це, на жаль, сувора реальність.

Гуляючи овочевих прилавках Центрального ринку, можна отримати інфаркт. За кіло картоплі просять 15 грн., моркви - 17 грн., кабачків - 15 грн., баклажан - 18 грн., лука - 14 грн., огірків - 13 грн., а помідор - 35-40 гривень. Продавці лише розводять руками. У кожного з них своя відмовка високої ціни на товар. Наприклад, Галина Миколаївна розповідає: ціни на помідори піднялися вгору через посуху, яка призвела до неврожаю.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

- На полях практично немає помідор. Через спеку кущі на полях згоріли. Але зараз ситуація приходить в норму. Почали з'являтися плоди. Думаємо, що до середини серпня ціна на томати знизиться, - каже жінка.

А ось Світлана Петрівна явно не згодна. Вона впевнена: навіть у вересні ціни стабільно будуть триматися на нинішній позначці. Неврожай - це головна причина величезної вартості цих продуктів, впевнена жінка.

Дощі і температурні перепади - ось головні фактори, які призвели до дефіциту овочів, каже Валентина. Через зливи ціни на помідори стали у багато разів більше, ніж у минулому році. Таких цін у липні на томат ніколи не було, доповідає жінка. Так і працювати собі в збиток вона не може. Господині хапаються за голову - про помідорах власного виробництва доведеться забути.

Що ж кажуть фермери

Фермери повідомляють: що висока ціна на овочі залежить від декількох факторів. Наприклад, це різке скорочення ринку збуту. Через окупацію Криму, Луганської та Донецької областей, а також після припинення торгівлі з Росією, реалізовувати товар стало нікуди. За роки війни багато предпринематели збанкрутували. Вони були змушені продавати овочі нижче собівартості, а інші і зовсім викидали урожай. По-друге, міграція економічно активного населення. Після того, як українці масово кинулися на заробітки в країни ЄС, трудитися на полях стало нікому.

- Брак робочих та відсутність ринку збуту привели до того, що зменшились обсяги виробленої продукції. Зауважу, що помідори й огірки будуть тримати свою ціну. Помідори дуже складно виростити. До того ж велику роль зіграла несприятлива погода. Помідори не запилювалися, через вологи легко піддавалися різним болячок, защититть від яких можна було тільки дорогими препаратами.

Прогнози не вселяють радості

Високі ціни на фрукти та овочі прогнозують і експерти. Керівник департаменту «Маркетинг-Аналітика» оптового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман. зазначає, що не варто чекати великого спаду ціни на томати до кінця серпня.

- У цей період рік тому помідори вже коштували близько 7-8 грн./кг. Ми очікуємо зниження ціни, але в порівнянні з минулим роком вона буде куди вище, - ділиться прогнозом аналітик.

Що стосується картоплі, фруктів та ягід, то ціни на них можуть у три рази перевищувати торішні. Вчені стверджують: нестача вологи для бульб може призвести до дефіциту картоплі на ринках.

Нагадаємо, про що казав п'ятий президент перед зникненням.


Як повідомляв раніше Знай.uа, чергові проблеми Приватбанку .


Також Знай.uа писав про те, що Зуєв був відсутній на території України, а, значить, ЦВК не мала права реєструвати його кандидатом у народні депутати.