Чимало українці користувалися лазівкою у законодавстві й купували автомобілі на європейській реєстрації. Однак уряд прийняв закон, який забороняє користуватися авто з "євробляхами". З 24 серпня набудуть чинності нові штрафи за перевищення терміну перебування нерозмитнених авто на території України.

Співзасновник ГО "Доступне авто" Михайло Катрук розповів, що чекає українців після 24 серпня, пише PMG.ua.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"За законодавством – спершу вступив у силу закон про розмитнення, через півроку – закон про штрафи. У травні минуло півроку, і мали вступити в дію нові штрафи. Проте Верховна Рада в останній момент прийняла рішення про відтермінування дії цих штрафів на 3 місяці. Рада відклала штрафи для власників авто на єврономерах. І з 24 серпня вступають у силу нові штрафи. А система розмитнення залишається така, як і була", - пояснив експерт.

євробляхи
євробляхи

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дозволяється тимчасове ввезення авто без реєстрації до 10 діб. Тобто за транзитом можна ввести авто на 10 днів із зобов'язанням, що воно повернеться за кордон. Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію авто до 60 днів упродовж року без сплати митних платежів.

"Зміни у серпні стосуються виключно штрафів за перевищення терміну перебування нерозмитнених автомобілів на території України та інших, пов’язаних із цим, порушень. Від попередніх штрафів нові відрізняються двома принциповими речами. Перший – сума штрафів. З серпня вона – космічна", - додав Катрук.

євробляхи
євробляхи

Суми штрафів:

  • 17 тисяч гривень штрафу – за перевищення від 10 до 20 діб;
  • 85 тисяч гривень – за перевищення від 20 до 30 діб;
  • 170 тисяч гривень або конфіскація ТЗ – за перевищення більш ніж на 30 діб.

Великі проблеми матимуть ті, хто на своє ім’я ввезли нерозмитнені авто – і продали їх, не переоформивши, зауважив Михайло Катрук. Для таких власників виник законодавчий цейтнот: вони несуть відповідальність за це авто, їм почнуть приходити штрафи, а авто у них по факту – немає.

Нагадаємо, вже не "євробляхи": звідки їдуть в Україну "свіжо пригнані" тачки.

Як повідомляв Знай.uа час "Х" наближається: євробляхери негайно звернулися до Зеленського, просять про допомогу.

Знай.uа писав, євробляхерів почнуть безжально штрафувати: точна дата.