У серпні ціна на газ впала у зв'язку зі зниженням вартості блакитного палива на європейських ринках. Однак не потрібно тішити себе ілюзіями, ціни на газ усе одно зростуть.

Таку думку висловив президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар. Експерт критично оцінив рішення про зниження цін на газ у серпні.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

За його словами, восени вартість газу все одно буде вищою.

"Попередня й нова влада діють популістськими методами. Зараз усі радіють, що ціни знизили, а потім так само обурюватимуться через те, що ціна на газ зросте. Але аргументацію зростання цін на газ шукатиме вже новий Кабмін", – підкреслив Гончар в коментарі виданню "Слово і Діло".

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

На його думку, споживачам осіннє підвищення можуть пояснити тим, що змінилися ціни на спотових ринках і наближається зимовий період, під час якого вартість газу традиційно підвищується. Серпневі ціни на газ збережуться у вересні, але надалі все одно зростатимуть.

"Стрімкого стрибка цін не буде. З огляду на динаміку зниження цін, говорити про подорожчання газу вдвічі-втричі не варто. Восени ціни можуть зрости на 10%", – додав він.

На ціну газу вплине те, як новий уряд сформує держбюджет 2020 року, яким буде курс валют та як пройдуть переговори з МВФ, уточнив фахівець.

До кінця 2019 року серйозних цінових стрибків не буде. Підвищення ціни на газ можливе, але воно не буде критичним.

"Невідомо, наскільки холодною буде зима. Також незрозуміло, як складеться з газопостачанням на європейському ринку, особливо з огляду на те, що РФ готується до чергової газової війни. Якщо на європейському ринку буде дефіцит газу, то ціни різко зростуть", – пояснив він.

За словами експерта, зараз Україна досить успішно закачує необхідні обсяги газу до підземних сховищ.

"Запасів газу має вистачити навіть за умов холодної зими та відсутності імпорту газу. Власний видобуток і газ у підземних сховищах допоможуть Україні пережити зимовий період із мінімальними труднощами", – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, "закони Реви" зруйнували тисячі українських сімей.

Як повідомляв Знай. ua, у Зеленського пояснили, як зміняться правила надання пільг.

Також Знай. ua писав, що у Зеленського готують українцям "друге жалування".