Асоціація міст України поділилася інформацією, що Кабінет Міністрів України зобов'язав центральні органи виконавчої влади розглянути пропозицію Міністерства фінансів України (вкладені в лист №07010-04-3/19654 від 31.07.2019 року). Там передбачені дії для вищої освіти і науки, а також надано розпорядження, які повинні значно скоротити фінансування середньої освіти. Це відбувається, тому що уряд вирішив підвищити заробітну плату вчителям.

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Асоціація міст України прокоментувала деякі позиції, заявлені Мінфіном, хоча і підтримує необхідність оптимізації сфери освіти. Ось що пропонує Мінфін, коментарі АМУ вказані в лапках:

  1. підвищувати запрлату вчителям можна, тільки якщо одночасно скорочувати їх кількість;
  2. МОН та облдержадміністрації представили плани-графіки, які дозволять оптимізувати малоукомплектовані школи в кожному з регіонів;
  3. з 1 січня 2020 року припинити фінансування освітньої субвенції всіх шкіл (крім початкових), в яких кількість учнів менше 40 і припинити фінансування освітнього процесу в 10-11(12) - их класах, де менше 20 учнів;

    "В такому випадку містити класи будуть з місцевих бюджетів, при тому, що бюджетний і навчальний рік не збігаються. Оптимізацію потрібно робити в літній період, інакше це загрожує закриттям шкіл і скороченням співробітників."

    Популярні новини зараз
    Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
    Показати ще
  4. навчальне навантаження на вчителя підвищиться з 18 до 20 годин;

    "Ця заява суперечить Закону України "Про загальну середню освіту", абзац 2 ст. 25 ч. 1 зазначено, що навантаження не може становити в тиждень більше 18 годин, це ставка. Компенсувати цей час повинні з коштів бюджету."

  5. підвищення розрахункової наповненості класів під час розрахунку освітньої субвенції та ВІДГ на 2 пункти;

    "Через незаповненість класів доведеться робити повторну оптимізацію, дефіцит освітньої субвенції тільки посилиться."

  6. переглянути умови оплати праці педагогів, налагодити систему підвищення зарплати, надбавок і доплат;
  7. змінити підхід до створення мережі опорних шкіл, розвивати опорні школи з допомогою фінансування, капіталовкладення направляти в першу чергу в ці школи, за умови виконання процесу оптимізації;
  8. вчителі повинні виходити на пенсію по досягненню пенсійного віку.

    "Звільнення має відбуватися тільки відповідно до ст. 36, 42, 49 Кодексу законів про працю України. "

Перегляд діючих умов оплати праці призведе до того, що педагогів позбавлять доплат. У тому числі щорічної премії за чесну працю і зразкове виконання обов'язків. Як вважає АМУ, ці зміни можуть призвести до масового закриття шкіл та скорочення вчителів. АМУ зазначає, що всі фінансові зобов'язання повинен брати на себе держбюджет, щоб учням гарантувалося конституційне право на загальну середню освіту.

Нагадаємо, раніше Разумков пояснив, що не так з колегою Зеленського.

Також Знай.uа писав, що у Зеленського планують зробити нечуване з депутатами.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що Трампу стало тісно в США і він вирішив прикупити "маленький острівець.