У вівторок, 10 вересня, у Києві відбулася велика прес-конференція колишніх в'язнів Кремля Олега Сенцова і Олександра Кольченко. Які головні заяви зробили українські герої?

Подальше життя

І Сенцов, і Кольченко заявили, що не повернуться в Крим, поки Путін при владі. Кольченко збирається продовжити навчання, а Сенцов - знімати фільми.

Політична діяльність

Сенцов не виключає, що в майбутньому стане політиком.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Що стосується мого майбутнього життя, можливо, політичній, для мене самого це питання залишається відкритим. Я сам для себе не те, щоб не вирішив, але питання ще відкрите. Звичайно, так вийшло, що я людина не публічна сама по собі, але я відчуваю якусь відповідальність перед народом і країною і буду робити все, що в моїх силах для своєї країни", - заявив він.

Видача Цемаха Росії

Сенцов і Кольченко зазначили, що вперше почули про головного свідка справи про збитий M17 Цемаха в літаку додому.

"Мені важко взагалі цю ситуацію коментувати. Я взагалі не любитель коментувати чужі дії. Є президент, людина, яку Україна наділила повноваженнями, довірою, процент був високим. Це означає, що люди довіряють цій людині", - заявив Сенцов.

"Збочення Кисельова"

Сенцов і Кольченко розповіли, що щотижня дивилися "Вести недели" на телеканалі "Росія" з пропагандистом Кисельовим.

"У вихідні дивився Кисельова. Не пропускаючи. Зрозумійте, розваг у в'язниці мало: цирку немає, театру немає. А тут все (відразу). Все дуже весело. Зрозуміло, що не можна вірити жодному його слову. Ким же треба бути, щоб в це вірити?! А так дивитися на нього зазвичай весело. Збочене трошки задоволення", - розповів Сенцов.

Відновлення після голодування

Сенцов зазначив, що добре виглядає, тому що після голодування займався спортом і не курив.

"Все життя займаюся спортом. На волі займався і в тюрмі, починаючи з перших днів при будь-якій можливості. У камері - не в камері, на прогулянці. Не курю, не чифирю. Алкоголю там немає, наркотиків там немає. Я не вживав наркотики, з алкоголем у мене хороші стосунки, без якогось божевілля. Всі чекали, що я вийду скелетом, як був у минулому році, але пройшов рік, я чимось займався за цей час. Їв, займайся спортом. Моє завдання було відновитися. Я відновився", - поділився він.

Свідчення проти Кличка

Сенцов розповів, що слідчий пропонував йому зменшити термін ув'язнення в обмін на свідчення проти учасників Майдану.

"Приходить слідчий і каже: у тебе є свідчення, у будь-якому випадку ти сядеш, але можеш полегшити свою долю: дати свідчення на кого-небудь у Києві, хто там був на Майдані. Хочеш на Кличка, хочеш на когось іншого", - переказав розмову Сенцов.

Він уточнив, що таким чином слідчі обіцяли зменшити термін з 20 до 7 років, але він відмовився.

Нагадаємо, звільненого з полону Кремля Клиха терміново перевели у військовий госпіталь.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Вишинський відтворив весь хід обміну полоненими.

Також "Знай.uа" писав, мама звільненого з катівень Путіна Сенцова приїхала з Криму до сина.