У чорнобильській зоні восени зацвіла рідкісна рослина - агалик - гірська трава. Світлину цвітіння букашника, як рослину ще називають, опублікували на своїй сторінці у Facebook фахівці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Гірська трава агалик має цілющі властивості, здавна її застосовували у лікуванні дітей. Загалом зона відчуження ЧАЕС є досить квітучою місциною, тут можна натрапити на багато рідкісних видів рослин.

Допис Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника

Агалик, хоча і гірська рослина, та на території України зустрічається не лише в гірській місцевості: росте ця квітка на піщаних ґрунтах Полісся, і в степовій зоні Донеччини, де визнана зникаючою рослиною та занесена в Червону книгу.

Квітка агалик блакитного кольору, з довгим стеблом, на якому часто можна побачити багато мурах, що повзають туди-сюди. Їх приваблює прихований в пишних суцвіттях нектар.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Агалик - гірська трава

Блідо-блакитна квітка має декілька назв: "купола сині польові" на Поліссі, "синюшка" на Слобожанщині. Ще з давніх часів знахарки використовували цю траву для оздоровлення слабких дітей – її клали немовлятам в купіль.

Агалик - гірська трава

У Чорнобильському радіаційно-екологічно біосферному заповіднику пояснили:

"У давнину знахарки рекомендували класти цю траву в купіль для слабких малюків, нашіптуючи над цвітом рослини на здоров’я дитини. До речі, шептухи, як правило, для купелі рекомендували саме ті трави, що квітнуть бпакитним цвітом. І в цьому є свій "секрет". Бо ж чисте небо – блакитне.", - пише під світлиною.

Нагадаємо, раніше в покинутому будинку зони ЧАЕС виявили шокуючу знахідку

Як повідомляв портал "Знай.ua", українського солдата, що вважався зниклим безвісти, знайшли в Чорнобильській зоні

Також "Знай.ua" писав, що фільм про Чорнобіль, викликав справжній туристичний бум