В Україні різко підвищилася ціна на картоплю. Прогнозують, що ціна на "другий хліб" може піднятися до 40 грн за один кілограм. Ймовірно, навесні буде дефіцит картоплі. Експерти пояснили, що ж сталося з картоплею насправді.

Ціна на картоплю в порівнянні з минулим роком збільшилася майже втричі. Причин такого подорожчання декілька, проте головна – неврожай, який став наслідком проливних дощів. Поки що зростання цін вдалося трохи пригальмувати завдяки поставкам з Білорусі – там картопля зараз на 40 відсотків дешевше, ніж в Україні.

Ринок
Ринок

Серед причин такого попиту на картоплю і росту її ціни називають те, що в Україні скорочується площа приватних угідь, де вирощують овочі виключно для себе. Господарі, які вирощують щось самостійно для власних потреб, виявили нерентабельність цього. Так, вони втрачають близько 30% власних коштів, не рахуючи оплату праці.

Також змінюються покоління. Молодь все більше працює у містах і не збирається вирощувати городину. Багато українців починають усвідомлювати, що продукти дешевше придбати, аніж витрачати сили та час на їх вирощування.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

До того ж цього року погода не сприяла хорошому врожаю. Літо було спекотним і не вистачило дощів, аби картопля виросла й щедро вродила.

Нагадаємо, опалювальний сезон 2019: українці заплатять за тепло навіть не маючи батарей.

Як повідомляв Знай.uа, оформити субсидії стало простіше: як подати документи "у два кліка".

Також Знай.uа писав, що зміниться для українців у жовтні: субсидії, податки, скасування дрібних грошей та інше.