Нестабільна економічна ситуація країни відбилася і на ринку праці, далеко не кожне підприємство в змозі платити своїм співробітникам гідну заробітну плату, якої б вистачало на забезпечення своїх потреб і потреб сім’ї Тому деякі люди в пошуках нової роботи, йдуть від минулих керівників, і щоб не витрачати час даремно звертаються за допомогою в спеціалізовані центри, які докладають максимум зусиль, щоб знайти гідну роботу.

Україна, як і будь-яка інша цивілізована держава дбає про своє населення, зокрема розроблена спеціальна програма, яка допомагає трудовому населенню пережити тимчасове безробіття. Але не кожен житель країни знає, які документи йому необхідно зібрати, щоб звернутися в Центр зайнятості та почати отримувати свою фінансову допомогу і займатися пошуком роботи разом з відповідною структурою. Тонкощів в цьому питанні не так вже й багато, головне, що людина на минулому місці роботи повинна була бути офіційно працевлаштованою. Так як для отримання виплати у людини повинна бути трудова книжка і офіційна заробітна плата, з якої керівництво компанії, чи конкретний підприємець виплачували податки за цього співробітника. Про решту подробиць і тонкощів центрів зайнятості докладніше в цьому матеріалі.

Як працює біржа праці і хто може отримати допомогу

Розберемося з самим поняттям центру зайнятості - це свого роду посередник між підприємцем, які шукають співробітників і тимчасово безробітними людьми, які зацікавлені в пошуку роботи. З огляду на той факт, що центри зайнятості є державними структурами, то їх завдання і одна з обов'язків - допомога людям в отриманні статусу безробітного, допомоги в пошуку роботи та оформленні необхідних документів на отримання соціальної виплати. Біржа праці це така структура стати на яку не можна через інтернет, для цього необхідна особиста присутність людини. Як правило, у міських центрах зайнятості є свої сайти, де розповідається як можна стати на біржу та що потрібно при собі мати, коли людина піде на біржу за місцем його проживання. Отримати статус безробітного для деяких може здатися страшним і безвихідним становищем, але держава докладає масу зусиль, щоб забезпечити своїх громадян хоч якоюсь допомогою на певний проміжок часу.

Щоб людина працездатного віку, яка тимчасово залишився без роботи почала отримувати державну допомогу, перше що необхідно це стати в центр зайнятості. Як правило, біржі праці діють як у великих, так і малих містах. Виняток для сільських місцевостей, їх біржа праці діє в районі і об'єднує в собі кілька сіл.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Коли ж людина звернулася в центр зайнятості, то фахівець відділу заводить його персональну справу, в яку вноситься інформація про особистісні, трудові і освітні сфери діяльності людини. Всі внесені дані повинні бути документально підтвердженими, відповідно якщо просто зі слів звернувся в центр, то ніхто нічого не заповнюватиме, адже потрібні паспорт, код, прописка, інформація про освіту і всі трудові договори, які людина має на момент звернення. Людина яка звернулася до центру зайнятості сама зацікавлена в тому, щоб надати повну інформацію про свою трудову діяльність. Навіть якщо у нього є трудовий договір на роботу, яку він здійснював протягом двох-трьох місяців в якості літнього підробітку по студентству, то цей договір також потрібно надавати. Так як кожен такий документ і відповідно кожен місяць і тим більше рік важливий в цьому питанні не тільки для отримання виплати, але і в майбутньому для виходу на пенсію і подачі відповідних заяв до пенсійного фонду. Немає чіткого положення в які терміни людина повинна стати на облік в центр зайнятості, але в його ж інтересах це робити відразу після відходу з попереднього місця роботи, щоб швидше почати отримувати державну допомогу і рекомендації фахівців про пошук роботи.

Якщо в Центр зайнятості необхідно стати інваліду, то співробітники центру можуть попросити у нього всі існуючі медичні довідки, в яких буде вказана інвалідна група, а також рекомендації лікуючого лікаря про ті роботи, які, може виконувати ця людина. До речі, для підприємців існує ряд спеціальних пропозицій якщо вони беруть на роботу інваліда.

Коли потрібно відвідувати центр зайнятості та хто займається пошуком роботи

Щомісяця людині видається талон на відвідування центру. Дата і час відвідування обговорюються з провідним фахівцем. Такі явки з трудовою книжкою необхідні для підтвердження статусу безробітного, а також можливості отримання державної допомоги. Тим часом, поки людина стоїть на обліку в центрі зайнятості, фахівці підбирають йому роботу відповідно до його вмінь, а також з уже наявним професійними навичками і наявного досвіду роботи на тих чи інших посадах і підприємствах. Людині, що шукає роботу, можуть запропонувати вакансії як в тому місті, де вона проживає, так і в найближчих регіонах. Погоджуватися або ж шукати інші варіанти людина вирішує сам. Відповідна служба і її співробітники надають детальну інформацію та консультації про те, як правильно оформляти і складати резюме, як вести себе на співбесідах і скільки часу вони можуть отримувати свою виплату.

Інвалідам, які перебувають на біржі праці, підбирається робота відповідно до їх навичок і знань, а також спираючись на їхні медичні показання. Іноді людям з інвалідністю можуть запропонувати роботу на дому, при цьому це буде офіційна робота, іноді фахівцям вдається знайти роботу для людей з інвалідністю в залежності від категорії на підприємстві.

Якщо ж по закінченню півроку після того, як людина звернулася в центр зайнятості йому не змогли підібрати роботу по його професії, то фахівці біржі праці пропонують людині пройти перенавчання за іншою професією. Пропозиція про перенавчання на ту чи іншу спеціальність пропонується згідно з урахуванням його стану здоров'я, а також існуючим потребам ринку праці. Якщо ж людина переучується і набуває для себе іншу професію, то співробітники Центру зайнятості займаються пошуком роботи як за новою, так і за старою спеціальністю. Пропозиція пройти перенавчання і пройти курси дуже вигідна, для майбутнього співробітника, так як на вибір можуть надати близько 10-ти курсів, навчання на яких надається безкоштовно.

Якщо людина з якихось причин двічі відмовляється від запропонованої йому роботи, то біржа бере це за основу, щоб зняти людини з обліку. Після того як людину знімають з реєстрації, то він втрачає статус безробітного. Але на цьому співпраця з центром зайнятості не закінчується. Людина може повторно стати на облік, але не відразу. Для цього повинен пройти тримісячний термін. Коли ж людина знову стане на облік, то процедура прийняття документів та пошуку роботи буде знову повторюватися. У тримісячний термін очікування виплата не здійснюватиметься, але людина може скористатися консультаціями від співробітників центру.

Якщо у людини є поважна причина, то він може пропустити призначений час відвідування. Відповідно, для засвідчення поважної причини повинно бути документальне підтвердження.

Нині існує безліч інтернет порталів, на яких люди розміщують свої резюме про пошук роботи, або ж ряд підприємців, через такі сайти шукають собі співробітників. Та людина, яка дійсно бажає знайти роботу, слід не тільки покладатися на центр зайнятості та на виплати, а також самостійно займатися пошуком роботи через інтернет або ж газети з відповідними оголошеннями.

Як проходять нарахування державних виплат по безробіттю

Перше питання, яке цікавить громадян, які стали в центр зайнятості - коли ж вони зможуть отримати свою першу виплату і скільки, власне, платять з держави в якості допомоги. Так, грошова допомога призначається з 8-го дня після реєстрації на біржі праці. Ця виплата стосується тих людей, які пішли з роботи за погодженням обох сторін. А ті люди, які за будь-яких причин пішли за власним бажанням або були звільнені до однієї зі статей трудового кодексу, то їм доведеться немало почекати. Так, для такої категорії громадян виплата почнеться тільки з 91 дня після постановки на облік в центр зайнятості.

В середньому виплату люди отримують протягом 360-ти календарних днів, на кількість днів і розмір виплат впливають загальна кількість трудового стажу і то яким чином людина розрахувався з минулого офіційного місця роботи.

Кожен випадок розглядається індивідуально в залежності від ситуації конкретної людини і наявності підтверджуючих документів.

Нині в 2019 році мінімальна сума допомоги становить 610 грн. Така сума буде тим людям, які за останній рік отримали трудового стажу менше, ніж півроку. Також така сума для тих людей, які були звільнені за деякими статтями трудового кодексу, переселенці і випускники навчальних закладів, а також демобілізовані зі служби в армії.

Для інших категорій громадян, у яких трудовий стаж вище півроку мінімальна допомога становитиме 1630 грн. Максимальна сума виплати з безробіття буде у людей, які пропрацювали більше 10 років, їх виплата буде 70% від їхньої заробітної плати. Якщо трудовий стаж менше двох років, то допомога буде в розмірі 50%. Кожні три місяці сума виплат плавно зменшується.

Перш, ніж зважитися на такий крок як звільнення людині рекомендується ознайомитися з усіма положеннями, а також «розпрощатися» з минулим місцем роботи и на максимально вигідних умовах для себе, тобто за погодженням обох сторін. Для людей, які зважилися відкрити свій бізнес - центр зайнятості також готовий надати ряд консультацій та рекомендацій про те, як краще це зробити, а на майбутнє і підібрати співробітників на необхідні спеціальності.