В першу чергу варто розповісти, що ж собою являє типовий трудовий договір. Трудовий договір - це документ за контрактом якого здійснюється угода між працівником і роботодавцем, він і свідчить про їх взаємні права та обов'язки. Згідно трудового договору працівник повинен самостійно займатися всією поточною роботою на займаній посаді, яка відповідає його кваліфікації.

Так згідно з трудового договора, який був укладений в Україні, працівник підписується під тим, що він бере на себе виконання всіх службових обов'язків, які вміщує його спеціальність.

Ведення внутрішнього трудового розпорядку є основою трудового договору, яка відрізняє його від інших цивільно-правових договорів.

Який порядок укладення трудового договору Україна 2019

Першочергово трудові відносини з майбутнім працівником починаються з прийому на роботу і оформлення з ним спільно трудового договору відповідно до статті 24 КЗпП у українському законодавстві. Таким чином законодавством України було встановлено кілька видів трудового договору. Далі пропонуємо ознайомиться докладніше з видами і порядком укладення різних договорів.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Якийсь час тому законодавчо було передбачено такі види трудових договорів:

  • безстроковий трудовий договір;
  • трудовий договір, який укладений на певний термін;
  • трудовий договір, укладений на період часу для виконання певних видів робіт;
  • контракт.

Згідно всього вище сказаного, варто згадати про ті що утворилися з цього форми укладення трудового договору, ними є:

  • усна;
  • письмова.

Порядок укладення трудового договору

Які особливості у трудового договору

Як свідчить законодавство, трудовий договір - це такий вид документа, який обов'язково повинен бути укладений у письмовій формі. Всі правила, прописані в ньому, не можуть вміщати в себе умови, які будуть ще більше посилювати положення працюючої людини в порівнянні з нормами чинного законодавства.

Дві сторони між якими укладається договір є фізична особа і безпосередньо роботодавець. Стороною, що приймає на роботу може виступати юридична особа, фізична особа (при цьому він може і не мати свою підприємницьку діяльність).

Фізичну особу мають право прийняти людину, тільки з призначеного віку, згідно загальноприйнятих правил, працевлаштованим може бути особа, яка досягла шістнадцятирічного віку. Бувають випадки виключення, може бути таке що неповнолітніх осіб у віці чотирнадцяти і п'ятнадцяти років візьмуть і вони зможуть працювати, але для цього обов'язково потрібна згода одного з його батьків.

На більшість робіт людина має право, влаштується, тільки коли вона досягне повноліття. Згідно з відомостями згідно з деякими законодавчими актами, особам для прийому на роботу потрібно ще більш високий віковий поріг, згідно з кодексом нашої країни. Так, наприклад, для того, щоб зайняти посаду Президента України, депутата, судді, на яку претендує особа, вона повинна досягти 35 річного віку.

Особливості у трудового договору

Так само законодавчо для деяких місць роботи передбачено і максимально допустимий вік працівника, таке можна зустріти по відношенню до державної служби, членства у Вищій раді юстиції.

У тому випадку, якщо законодавством було встановлено правило щодо: віку, рівня освіти, стану здоров'я працівника, то цим всім вимогам повинна повноцінно відповідати людина яка претендує на працевлаштування.

Людина, яка влаштовується на роботу, підписуючи трудовий договір повинна сама особисто братися за виконання всієї довіреної їй роботі, і вона не має права делегувати її кому - то іншому, без певних допустимих законодавством випадків.

Так само роботодавець не має права вимагати від свого працівника виконання тієї роботи, яка не була спочатку прописана в трудовому договорі.

Бланк трудового договору не складно скачати в інтернеті, зразок прикріплений нижче в статті.

Бланк трудового договору

Період дії трудового договору

Звичайно ж термін дії договору залежить від його виду. Безстроковий трудовий договір - укладають на невизначений термін. У разі якщо між сторонами був укладений строковий трудовий договір і контракт, то термін його дії вміщають самі документи такого плану.

Якщо ж договір укладався на певний час, то його дія триватиме, доки не буде завершена обумовлена ​​робота.

Буває таке, що термін, який був зазначений в договорі закінчено, і обидві сторони які уклали його не вимагають припинення даного договору, то в такому випадку, трудове співробітництво між цими сторонами триває на невизначений термін. Бланк зі зразком безстрокового і термінового трудових договорів, прикріплений нижче в статті.

Безстроковий і терміновий трудовий договір

Ще бувають випадки, коли договір укладено на невизначений термін, то він є трудовим договором, якщо тільки це не стосується окремо передбачених випадків частиною 2 ст. 23 КЗпП, якщо договір не був переукладено більше одного разу (ст. 391 КЗпП).

Колективний договір мають право укласти власник і первинна профспілкова організація, яка діє строго за статутом. Зразки та бланки таких документів можна без зусиль знайти в інтернеті. У договорі має прописуватися все щодо вимог до двох сторін: необхідність стажування для працівника, випробувальний термін вимагає не кожне підприємство якщо людина має немаленький досвід в даній сфері діяльності. Друга сторона в свою чергу згідно з наказом повинна подбати про матеріальний бік згідно з договором, відповідальності робочого місця для даної людини, офіційного працевлаштування, і заповнення трудової книжки для свого нового співробітника, всі вище названі документи підписуються директором підприємства.

Оформлення цивільно - трудового договору

У цій частині статті пропонуємо детально розібрати всі наявні відмінності між цивільно-правовому договору та трудового, особливо при прийомі на роботу, яким чином проводиться оплата, чи можлива робота за сумісництвом на двох роботах, беруть людину з випробувальним терміном або на загальних правах. Найбільш поширені види цивільно-правового договору бувають:

  • підряду (гл. 61 ЦКУ);
  • про надання послуг (гл. 63 ЦКУ);
  • перевезення (гл. 64 ЦКУ);
  • найму (гл. 58 ЦКУ).

Укладення цивільно-правового договору можливе не тільки з працівниками, а й з людьми, які офіційно не перебувають у трудових відносинах з підприємством. Коли здійснюється офіційний висновок даного договору, то документ регулюються цивільним законодавством. З цього ясно, що норми КЗпП на такий вид відносин не поширюються.

Цивільно - трудовий договір

Колективний договір

Колективний договір прийнято укладати на підприємствах, варто ще зауважити, що колективний договір час від часу може укладатися в структурних підрозділах підприємства, установи.

За даним договором підприємство зобов'язане проводити безкоштовні курси і навчання своїх нових співробітників.

Колективний договір

Розірвання такого виду договору можливе лише у разі скорочення штату. Давши свій дозвіл на неофіційне працевлаштування, людина залишається абсолютно незахищеною перед роботодавцем. Варто бути дуже уважним укладаючи подібного роду угоди, договори та контракти. І продумати всі моменти перед тим як підписуватися на трудовому договорі.