Спершу варто розповісти, що ж таке чорна п'ятниця, і що вона собою являє. Цього року Україна відзначає чорну п'ятницю 29 листопада, цей день буде наповнений масовими закупівлями в абсолютно різних сферах. Жоден любитель масового шопінгу не залишиться вдома в цей день, і напевно витратить усі свої заощадження на придбання цікавих для ного покупок.

Історія виникнення свята

Свою історію цей день починає в США, так саме тут перша п'ятниця після Дня подяки була названа чорної. Звичай масових розпродажів в чорну п'ятницю, який відомий нам на сьогоднішній день, було встановлено ще в XIX столітті. Сам по собі термін «Чорна п'ятниця» виник ще в 1966 році і спочатку його використовували виключно на Східному узбережжі США. Так як всім відомий День подяки випадав на четвертий четвер листопада, то чорна п'ятниця випадала в такий період часу з 23 по 29 листопада.

Сама по собі чорна п'ятниця, ніколи не була офіційно призначеним святом, але часто можна зустріти людей, які беруть собі відгул на цей день. Такого не можуть дозволити тільки працівники роздрібної торгівлі, так як в цей день через величезний потік покупців необхідний вихід всіх співробітників на свої робочі місця. У день чорної п'ятниці всі магазини без виключення відкриваються досить рано, а саме в районі п'ятої ранку, є навіть такі великі торговельні мережі, які взяли собі за правило відкриватися опівночі, як тільки настає п'ятниця. Ті хто встигне стати першим покупцем, може розраховувати на серйозні знижки, а саме від 50 до 80%. Такий крок робиться навмисно різними торговими магазинами, з метою залучення до свого товару ще більше покупців, які повинні допомогти не дати їх товару залежатися на полицях магазинів.

Історія виникнення свята

За іншою версією, вперше поєднання «Чорна п'ятниця» виникло в Філадельфії і означало великі пробки на дорогах в п'ятницю, які утворювалися після Дня подяки. На сьогоднішній день з англійської мови цей термін трактується набагато по приємніше, а саме під цим словосполученням розуміється, що в цей день багато великих торговельних організацій отримають чималий прибуток. Даний день розпродажів не може собі дозволити пропустити не один любитель масових розпродажів, і навіть так, що беруть відгул у себе на роботі йдуть по улюбленим магазинам з метою прикупити щось новеньке за смішні гроші.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Детальніше про День подяки

День подяки - це свято, що виникло в північній Америці, його в Канаді відзначають в другий понеділок жовтня, а в США в четвертий четвер листопада. Це початок святкового сезону, він включає в себе таке свято як Різдво і триває до Нового року.

З історії відомо, що День подяки спочатку це свято замислювався, як можливість вираження подяки і вдячності до Бога, так само рівносильно, як і до сім'ї і друзям за матеріальний добробут і добре ставлення.

Це свято тримає свій початок з 1620 року, тоді виникли перші переселенці з Англії, які прибули до берегів Америки на знаменитому зараз судні «Мейфлауер». Їм довелося зійти на берег після дуже виснажливого плавання в нинішньому штаті Массачусетс морозним листопадовим днем ​​і тут вони з часом заснували Плімутську колонію.

Більше половини з усіх тих хто прибув не змогли пережити надто холодну зиму і замерзли під час суворих холодів. Всі, хто вижив, прийняли рішення про заснування колонії і вже навесні завдяки допомозі місцевих індіанців, ними були Скванто, вони навчили їх, ремеслу вирощування рослин. І в нагороду за це вони отримали дуже багатий урожай, чого ніхто з них не очікував.

Так першим губернатором колоністів У. Бредфорд було висунуто пропозицію проведення дня складення подяки Господу. Ось уже в 1621 році в один день батьки-пілігрими запросили вождя, а з ним ще 90 індіанців того племені, завдяки якому їм вдалося зберегти свої життя в абсолютно незнайомих і важких для виживання умовах. Саме ця спільна трапеза і стала найпершим святкуванням відомого всім зараз - Дня подяки.

Після того, як США отримало свою незалежність, її перший президент Дж. Вашингтон запропонував призначити День подяки національним святом, і виділити для нього день в календарі, їм стало 26 листопада.

Уже в 1864 році після того, як була закінчена Громадянська війна, А. Лінкольн прийняв рішення про проголошення останнього четверга листопада - Днем подяки, і відзначати його щороку. У 1939 році рішенням Ф. Д. Рузвельта була зміна цієї дати, і тепер був призначений передостанній четвер листопада, але все ж обов'язкової сили дана декларація не мала. Після цього пішов розкол серед штатів, таким чином: 23 штату для святкування Дня подяки визначили передостанній четвер, а 22 штату вирішили, що будуть його відзначати в останній четвер місяця. Такий штат як Техас, прийняв рішення оголосити обидва дні святковими.

Відповідно до прийнятого Конгресу США в 1941 році, було призначено відзначення Дня подяки в четвертий четвер листопада. 26 грудня 1941 року Рузвельтом був підписаний указ, в якому була вказана ця підсумкова дата для святкування, вона діє і до цього дня.

Статистика роздрібних продажів

Чорна п'ятниця - такий день, коли люди під впливом масових акційних розпродажів купують для себе божевільну кількість різних речей.

Роздрібний продаж

Роздрібні розпродажі в США

Національна федерація роздрібної торгівлі в США постійно працює над публікаціями щодо продажів в День подяки. Згідно зі статистикою, за останні роки загальна кількість покупців в цей день склала більше 200 мільйонів чоловік, середня сума чека близько - 400 $.

Як було відмічено, найбільш масові закупівлі в США відбуваються людьми в період між «Чорної П'ятницею» і Різдвом, і складають 20% від всієї роздрібної торгівлі на цій території.

Роздрібні розпродажі в Україні

Згідно зі статистикою третина всіх недільних інтернет-запитів, які пов'язані з чорною п'ятницею, найбільш актуальні саме в п'ятницю і складають 33%. Зацікавленість українців до такого роду розпродажів завжди висока і зростає з року в рік, ця тенденція властива не тільки Україні.

У минулому році в Києві був проведений опитування, щодо того, що люди знають про чорну п'ятниці, і ходять вони в цей день по магазинах. Так 88% стверджують, що цей розпродаж проводиться восени, а ось з датою ніхто не зміг конкретно визначиться. Це в свою чергу дає великий шанс, що наступна щорічна розпродаж зацікавить ще більшу кількість народу. Буває так, що по суті людина не планував здійснювати будь - то придбання, а ось в день чорної п'ятниці під впливом масових акцій він мимоволі теж починає брати участь у закупівлях.