У Мін’юсті планують закрити третину в'язниць, замість них збудувати кілька нових за європейським зразком, а також змінити підхід до покарання правопорушників.

Про нове бачення розвитку пенітенціарної системи розповів міністр юстиції України Денис Малюська в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Міністр зазначив, що відомство планує відійти від принципу, за яким основним методом покарання злочинців є позбавлення волі.

"Позбавляти волі мають лише невелику кількість осіб, дуже обмежено. Тому що це, по-перше, неефективно, по-друге, дуже дорого. Людина, яка виходить з місць позбавлення волі, а вона не пристосована до життя, і вчиняє злочини знову. Тюремна система не виконує свою функцію", – сказав міністр.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Міністр посилається на досвід європейських країн, де до правопорушників застосовують у вигляді покарання програми корекції, часткову ізоляцію чи обмеження пересування за допомогою електронного браслета.

Денис Малюська розповів про головну реформу, яку збираються провести в Мін’юсті.

"Ключова реформа, яку ми задумали – ми будемо шукати фінансування, можливо, донорське, для того щоб побудувати кілька тюрем за зразком тієї ж Норвегії, сучасні, зручні, ефективні тюрми, які використовують небагато енергії, енергоефективні, де дійсно можна було би реально працювати з ув’язненими, які потребують ізоляції", – каже міністр.

За даними Мін’юсту, сьогодні в Україні понад 100 тюрем. Третину з них відомство планує закрити і продати земельні ділянки, а за виручені гроші покрити головні витрати для будівництва нових закладів.

За словами міністра, якщо почати втілення цього проекту в 2020 році, то Україні знадобиться іноземне фінансування, щоб побудувати нові місця утримання в’язнів.

Нагадаємо, Зеленський розповів, як зміниться Трудовий кодекс в Україні

Як повідомляв портал Знай.ua, Гончарук докладно пояснив, як буде працювати ринок землі

Також Знай.ua писав, Зеленський розповів про легалізацію грального бізнесу в Україні