Осінь багата на грибні врожаї, тож досвідчені грибники не втрачають шансу запастися грибами на зиму навіть у жовтні, коли сезон зазвичай завершується. Другий місяць осені не такий багатий грибним різноманіттям як вересень, та все ж із порожніми руками із лісу ніхто не піде.

В першу чергу, бувалі грибники радять початківцям бути обачними та брати з собою в ліс когось обізнаного. Остерігатися варто не лише отруйних грибів, а й їстівних, котрі виросли в токсичному середовищі.

Грибний сезон в жовтні

У жовтні можна вполювати навіть великий кошик грибів, але за наявності відповідної погоди, а саме дощів та відсутності заморозків. Починається пора сортів, які люблять помірні температури. Саме в цей час найкраще заготовлювати гриби, оскільки вони будуть дуже довго зберігатися.

У жовтні саме час збирати боровики та підосичники. Подекуди за гарної погоди грибники натрапляють на вересневі сорти грибів: білий гриб та лисички. Пізніше у листопаді до настання заморозків ще трапляється опеньок зимовий.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Білий гриб

Якщо жовтень минає без заморозків можна вийти на полювання за білими грибами. Їх вирізняють за темно-коричневим капелюшком, місцями з фіолетовим відливом. Та варто знати, що у ялиновому лісі шапочка білого гриба червоно-бура або коричнева, а в листяному – світла.

Підберезовики слід шукати в листяних лісах, на пагорбах, світлих узліссях. Гриби придатні для засолювання та сушіння.

Підберезовик

Не складно буде знайти рижики, які мають яскравий, червоно-оранжевий відтінок з темними помаранчевими зонами. Ростуть рижики в молодих соснових лісах, на лісових галявинах. Грибники особливо цінують їх за хороші смакові властивості.

У жовтні та листопаді період глив, які добре переносять холодну погоду. Цей універсальний гриб використовують для смаження, маринування, засолювання.

Глива

Особливу увагу грибники радять звернути на такий поширений гриб, як опеньки, оскільки існує багато видів отруйних опеньків. До того ж їх складно відрізнити один від одного, особливо початківцю. Опеньки, щоправда, універсальні у приготуванні. Їх можна варити, смажити, солити, сушити, маринувати, та все ж найсмачнішими вони будуть приготовані в сметані.

На початку жовтня в сосновому бору можна зустріти підберезники, підосичники, моховики і маслюки, а на галявинах і в саду – печериці.

Лисички

Займаючись збиранням грибів, не слід нехтувати заходами і пам’ятати про ризики зібрати отруйні гриби. У лісі можна з легкістю натрапити на бліду поганку чи гнойовики. Прийшовши додому, слід ретельно вивчити кожен гриб і за найменших сумнівів – викинути його.

Нагадаємо, раніше відкрили грибний сезон

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Запоріжжі троє людей опинилися в лікарні через отруєння грибами

Також "Знай.ua" писав, що дніпрян атакувала смертоносна хвороба