Новий уряд анонсував великі зміни щодо отримання пенсії в майбутньому. Тому українці почали більше переживати, чи отримають вони допомогу від держави у літньому віці та якою вона буде. Більші проблеми не з сумою виплат, а з пенсійним стажем, який багато людей не встигають заробити.

Щоб з упевненістю отримати пенсію в старості, краще переконатись заздалегідь, що вам буде вистачати страхового стажу. Якщо ні, його можна придбати. З'ясувати, чи вистачає вам страхового стажу, можна з допомогою таблички:

Складність у тому, що вимоги до мінімального стажу, необхідного для отримання пенсії в Україні постійно змінювалися, як і сума виплат у фіскальні органи та ПФУ. До наприклад, в різні роки, підприємці, які працюють за спрощеною системою, платили в пенсійний фонд лише 10% від суми свого податку, який складав від 50 до 200 грн.

Пенсіонери
Пенсіонери

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

При цьому підприємці були впевнені, що заробляють собі стаж, і, відповідно, пенсію. А тепер виходить, що у деяких підприємців, стаж йшов не рік за рік, а ледь не три роки підприємницької діяльності забезпечували лише рік страхового стажу.

Відсутній стаж можна докупити. Українцям пропонують два варіанти: оплата відразу або частинами. Якщо купувати стаж одним платежем, то потрібно вирахувати яку ж суму потрібно доплатити. Для цього є спеціальна формула.

Купити одним платежем - Д = С*К*М

Д — доплата за відсутній стаж;
З — страховий внесок з мінімальної зарплати зі ставкою ЄСВ — 22%;
До — коефіцієнт вартості компенсації, який застосовується при одноразовій оплаті;
М — кількість місяців стажу, яких не вистачає для пенсії;

Якщо громадянин України хоче вибрати оплату частинами, то насамперед потрібно звернутися в фіскальну службу за місцем проживання. Так, укладається договір, де вказується термін "розстрочки". Термін повинен бути не менше одного року з щомісячними виплатами. Мінімальний щомісячний платіж не може бути менше мінімального страхового внеску. При цьому максимальний термін для виплати не обмежений.

Оплата частинами розраховується за тією формулою з єдиною відмінністю — не враховується коефіцієнт компенсації вартості одноразової оплати:

Купити стаж "на виплату" - Д = З*М

Також можна подивитися в порівняльну таблицю, де показано розрахунки покупки стажу на один, два і три роки (для прикладу) з урахуванням особливостей двох варіантів виплат.

Проконтролювати свій стаж заздалегідь можна, зареєструвавшись на офіційному веб-порталі пенсійного фонду з допомогою електронного підпису або, звернувшись за реєстрацією в ПФУ, де вам видадуть логін і пароль для входу в особистий кабінет. Для цього потрібно взяти з собою лише паспорт і ІПН.

Нагадаємо, ПриватБанк екстрено залишає Дніпро, співробітники не в силах більше терпіти: фото.

Як повідомляв портал Знай.uа, українці в старості зможуть розгулятися на широку ногу: коли чекати на підвищення пенсій.

Також портал Знай.uа писав, що "Укрзалізниця" підняла ціни до небес, не кожен зможе дозволити собі поїздку: "Робимо Женю трішечки багатшим".