Здатність і універсальність наших смартфонів все крутіше і крутіше, це водночас і радує, і насторожує. Звичайно, всі сервіси і девайси спрощують життя сучасного українця, та й жителя будь-якої іншої країни, а ось насторожує той фактор, що людство розчиняється в комп'ютерних технологіях і сучасних системах. Погано це чи добре кожен вирішує сам для себе, але, те, що сучасні технології спрощують життя і насичують її різними цікавостями - це факт. У багатьох на слуху такий додаток як Google Pay, за допомогою якого оплачувати товари і послуги можна зі свого смартфона і для цього немає потреби носити з собою свою банківську карту. За фактом пластикова картка і так не займала багато місця в наших гаманцях або ж в тому ж чохлі від смартфона, але для оплати чого-небудь її доводилося діставати, проводити нею в касовому апараті і вводити пароль, що займало хоч мало часу, але для багатьох навіть ці лічені секунди дуже важливі в повсякденному житті. Тому для ще більшої зручності і тієї ж економії часу розроблено мобільний додаток Google Pay про який ми докладніше і розповімо в матеріалі.

Мобільний додаток Гугл Пей: особливості встановлення і хто може користуватися додатком

Україна, як і багато інших країн багата на сучасні технології і девайси, але для того, щоб запустити програму гугл пей мало мати смартфон і просто в плей маркеті завантажити на нього відповідну програму. Щоб ця функція стала можливою на вашому телефоні повинна бути безконтактний зв'язок з обмеженим радіусом, в абревіатурному варіанті це називається NFC. Така суперсучасна технологія працює на зовсім близьких відстанях, буквально на кількох сантиметрах від пристрою, при цьому система спритна і надійна. Наявність такої технології в смартфоні свідчить про те, що в техніці є вбудований спеціальний модуль, а також антена. Наявність цих двох елементів і роблять телефон більш дорогим на тлі інших смартфонів без таких функцій.

Завдяки такому гугловському сервісу і стало можливим розплачуватися за послуги і розраховуватися за товари, через термінали в яких є необхідний бездротовий модуль. Наявність такого модуля в терміналах позначається відповідним значком. Так, перебуваючи на касі магазину чи супермаркету покупець самостійно може побачити чи є така функція оплати.

Також крім наявності модуля NFC в вашому девайсі повинна бути встановлена ​​операційна система Android, версія якої повинна бути не нижче 5.0. Щоб дізнатися, яка у вас операційна система, а також зрозуміти чи є модуль чи ні досить подивитися цю інформацію в опціях і налаштуваннях свого телефону.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Якщо ж ваша техніка підходить заявленим вище критеріям, то швидше за заходьте в Play маркет і завантажуйте додаток гугл пей.

Коли процес скачування програми буде завершений, то на робочому столі з'явитися додаткова іконка, яку для запуску програми потрібно просто відкрити. Після цього потрібно буде зробити ще кілька кроків і стане можливим управляти рахунками за допомогою вашого телефону.

Як додати платіжні картки в додаток

Далі, після всіх проведених маніпуляцій з перевірки телефону і встановлення додатка прийшла черга додавання платіжних карт. З сучасним смартфоном і встановленими правилами додатку для оплати різних послуг можна додати як одну картку, так і кілька. Втім, на сьогоднішній день вкрай рідко, що у людини тільки одна карта, як правило у всіх є приватівська зарплатна картка, також карта з «Приват Банку» накопичувальна, а також карта будь-якого іншого банку, через який конкретній людині зручно проводити необхідні фінансові операції. Взагалі не важливо скільки у вас банківських карт, їх всі за бажанням користувача можна додати в пристрій. Також при особливо довірчих відносинах з дружиною або чоловіком в програму можна додати і їх одну або кілька карт, щоб в потрібний момент ними скористатися. Це дуже зручно особливо коли вашого супутника немає поруч, наприклад, він знаходитися в місті Полтава, а ви в Києві і є необхідність скористатися його рахунком.

Перед тим як додавати карти, переконайтеся, що на вашому смартфоні встановлене ​​блокування екрану, так як безконтактні операції проводяться з розблокованим екраном, а наявність блокування допоможе вам уберегти себе від шахраїв бажаючих заволодіти вашим рахунком, зокрема оплатити потрібні комусь, але не вам товари та послуги. Якщо ж ви забудете про цю умову і і буде необхідність відключити блокування, то додаток автоматично видалить всі карти, які були прив'язані до телефону. Якщо ж протягом декількох хвилин користувач усвідомлює свою помилку і швиденько поверне блокування, то карти залишаться на місці.

Щоб додати в додаток конкретну карту, то користувачеві необхідно знайти опцію «Оплата», натиснути на неї, а далі перейти до функції «Спосіб оплати». Після цього на екрані смартфона користувач побачить, що можна ввести дані карти. Зробити це можна як вручну, так і відсканувавши карту. Природно, через сканування карти буде швидше і зручніше, ніж тикати по екрану різні цифри.

Якщо користувач вирішив скористатися сканером, то необхідно звернути увагу на номер, а також термін дії карти, якщо ж програма їх визначила вірно, то тільки в цьому випадку самостійно можна вводити CVC-код. Такий код, складається з трьох цифр, знаходиться на зворотному боці кожної банківської карти. Разом з кодом карти, користувачеві необхідно буде ввести свої особисті дані: ПІБ, країну проживання, адресу, а також особистий номер мобільного, який безпосередньо пов'язаний з банківською картою, яку користувач хоче додати. Саме за вказаним номером телефону і прийде код з активацією, який знадобиться для наступного кроку. Якщо у користувача зміниться номер телефону, в налаштуваннях програми його можна буде змінити.

Та карта, яка буде додана в першу чергу вона і стане картою за замовчуванням з якої будуть списуватися кошти за здійснення покупок з включеним модулем NFC. Якщо ж користувачеві для оплати товарів або послуг потрібно буде змінити основну карту або ж просто вибрати іншу карту, то для цього буде потрібно зайти в мобільний додаток і вибрати іншу, необхідну для оплати карту. Якщо потрібно налаштувати іншу основну карту, то це також можна зробити в налаштуваннях.

Щоб в додаток додати кілька карт, необхідно виконати аналогічний шлях, як і з додаванням першої карти.

Коли прийде момент і користувачеві необхідно буде оплатити якийсь товар, то йому потрібно буде просто розблокувати екран, щоб при цьому був включений модуль NFC і зробити оплату, яка як вже сказали буде здійснюватися з основної картки за замовчуванням. Відповідно, якщо потрібно здійснити оплату з іншої картки, то людині необхідно додатково заходити в додаток.

Додати можна не тільки основні карти, але і подарункові

Ми розібралися з додаванням основних банківських карт, але окрім їх, гаманець ще заповнюється бонусними і подарунковими картками, щоб постійно їх з собою не носити, то їх теж можна задіяти через додаток, на вашому андроїді.

Так, перебуваючи в додатку знизу екрану буде кнопка під назвою «Карти», але ця кнопка не для додавання основних карт, а для додавання якраз подарункових і бонусних карт.

У цій підфункції натискаємо на кнопку «+ Карта», а потім в залежності від класифікації додаєте необхідні вам подарункові карти, а також програми лояльності. Знайшовши в загальному списку потрібну організацію, яка видала вам карту, за прикладом додавання основних карт через сканер або вручну необхідно додати подарункові карти на знижку. Подарункова карта, як і основна може бути не одна.

Як оплачувати товари і послуги через Гугл Пей

Після введених і внесених всіх необхідних вам карт, справа за малим - залишилося лише оплачувати потрібні вам придбання через цей мобільний додаток. Процес оплати небагато схожий на те, коли клієнт до терміналу підносив карту, тільки тут до терміналу підноситься розблокований телефон. На відміну від оплати картою з оплатою через гугл пей користувачеві не потрібно вводити свій ПІН-код. Після безконтактної оплати на екрані терміналу з'являється один з елементів - синя галочка, яка свідчить про те, що оплата пройшла успішно або ж пристрій може запросити ПІН-код карти, який необхідно буде ввести на телефоні, після чого знову піднести пристрій до терміналу.

Приємності додатки в тому, що для здійснення оплати немає необхідності в наявності інтернету, також навіть якщо телефон знаходиться в режимі польоту, то оплата все одно буде проведена. Якщо ж є підключення до інтернету, то користувач миттєво отримує сповіщення від системи про те, з якою карти і яка сума коштів була знята.

Гугл пей в питаннях безпеки

З огляду на, те, що ця система відносно нова, деякі люди бояться нею користуватися, тому що не знають на скільки вона безпечна, адже за фактом ваш смартфон на андроїд вміщує в себе не тільки основні функції по здійсненню дзвінків і відправки повідомлень, а також містить у собі всі банківські карти з кодами та іншою особистою інформацією. Але безпека Google Pay вельми на високому рівні, так і в середині вашого телефону створюється віртуальна розрахункова карта, через яку і проходить оплата за товари або послуги, а дані вашої реальної карти зовсім не передаються терміналу. Також про безпеку говорить і той фактор, що людині не потрібно постійно з гаманця діставати свою банківську карту і закриватися від всіх оточуючих, коли вводитися пін-код.

Також варто пам'ятати, що поки ваш смартфон заблокований, то ніхто не зможе зняти будь-яку оплату, а враховуючи, що мобільний телефон практично ніколи не випускається з рук, то кожна людина самостійно і стежить за його розблокованим або заблокованим станом.

Ще один цілком закономірне питання, які банки підтримують систему гугл пей. Навіть якщо у вас є сучасний телефон і можливість здійснювати безконтактний розрахунок, але ваш банк, в якому у вас є персональна картка не підтримує систему гугла, то вам все також по-старому потрібно буде оплачувати товари за допомогою карти або ж готівки. На сьогоднішній день в Україні 27 банків, які підтримують послугу Google Pay. Втім, зараз всі основні банки підтримують цю систему, тому це явно не повинно стати проблемою для того, щоб спокійно користуватися послугою. Єдино на що можливо буде потрібно звернути увагу, так це на те, що в деяких банках потрібно буде замінити карту Visa на Mastercard. Але це технічне питання швидко вирішується, клієнту необхідно лише з'явитися в банк і приділити всього кілька хвилин свого часу.

У приклад можна привести «ПриватБанк», який ще рік тому, а саме в 2018 році відмовився від власної системи безконтактної оплати на користь системи в гуглі. А з огляду на довіру городян до цього банку, то можна говорити і про безпечну систему гугл пей.