Для жителів України звичною справою є користування інтернетом 3G, який з'явився на нашій території ще в 2015 році. Тоді мобільні оператори Київстар, Водафон і Лайфселл були одними з перших операторів, які ввели в користування цю технологію, але час не стоїть на місці, а разом з ним і технології розвиваються все більше і більше. Зокрема, тепер на слуху у всіх сучасна технологія 4G LTE. Складно сказати, що Україна теж стежить за всіма технологіями і йде в ногу з ними, адже це буде брехнею. Але тим не менш, не дивлячись на тимчасове запізнення в сучасних технічних процесах Україна теж впроваджує сучасні технології, призначені для загального користування. У матеріалі докладніше про технології 4G і про вимоги та стандарти зв'язку.

Що собою являє система 4G

Як ми вже сказали, та й без нашого нагадування абсолютно ясно, що наша країна явно трохи відстає від сучасного прогресу, так як більшість країн світу і мова не тільки про розвинені країни вже у всю використовує 4G інтернет. І це в той час, коли наша країна тільки робить спроби встановлення цієї системи в різних регіонах країни.

Поговоримо докладніше, що собою являє така технологія як 4G інтернет, а також які можливі перспективи її використання.

Технологія 4G являє собою покоління мобільного зв'язку, які використовують технології з допомогою яких з'являється можливість передавати дані при мінімальній швидкості 100 Мбіт/сек. Така швидкість вважається високо мобільною і для ряду країн передача даних через 4G вже давно стало звичайним процесом. Втім, в тому, що Україна дещо відстає від цього процесу є і позитивний момент, так як коли технології тільки починали впроваджуватися, то вони були не досконалими і мали певні похибки, а так як ці похибки з разу в раз усувалися, то до нашої країни доходить не просто сучасний, а ще й досконалий продукт.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

На сьогоднішній день впровадження 4G технології просувається дуже великими темпами, як мінімум у великих містах України. Деякі міста вже тестують систему і на них покладена місія дізнатися і випробувати таке нововведення.

Ще в 2017 році за запитом урядом була надана можливість, відповідно до якої був відкритий діапазон частот в розмірі 1800 МГц, зроблено це було для реалізації стандарту LTE. Такий крок став хорошим імпульсом і навіть поштовхом для українських операторів в реалізації проведення системи 4джі.

Вищезгаданий діапазон частот не потребує того, щоб проводилася установка нового устаткування, він потребує лише модернізації. Такий стан справ є виключно позитивним фактором, адже для споживачів кінцевий продукт буде дешевше, ніж би він коштував якби була потреба у встановленні нових антен та інших пристроїв.

Як і прийнято на досягнутому ніхто не збирається зупинятися тому найближчим часом обіцяється відкриття частоти в діапазоні 2600 МГц для технології LTE. Така частота буде використана не всюди, а там, де велика кількість міських забудов. Тобто можна розраховувати, що в першу чергу така частота буде в столиці, а також в інших містах мільйонниках, де особливо активно ведеться будівництво нових житлових комплексів. Але варто очікувати, що вартість такого покриття буде дорожче, ніж впровадження минулої частоти, так як нова технологія потребуватиме значного переобладнання.

Хто в яких діапазонах працює

Різні оператори працюють в різних частотних діапазонах, в які можна впровадити технологію 4джі, але на різних частотах відповідно буде різна вартість для установки обладнання і проведення системи.

Так, оператор CDMA Інтертелеком, працює на частоті 800 МГц, на цій же частоті з частковим покриттям працює і оператор PeopleNet. На частотах від 900 до 1800 МГц активно працюють оператори GSM Водафон, Київстар, Лайфселл. На максимально високій частоті на тлі інших операторів діє система UMTS / WCDMA ТриМоб. Цей оператор працює на частоті 2100 МГц.

На всіх вищеназваних частотах можна побудувати мережу LTE 4G, але витрати на різних частотах будуть, звичайно, різними.

Варто відзначити той факт, що в даній взаємодії спостерігається така система - чим вище частота, тим менше радіус покриття. Але для абонентів ця система виявляється таким чином, що чим вище частота вишки, тим більше абонентів можуть користуватися послугами інтернету, або ж вести розмови через свого мобільного оператора. Користуватися названими послугами абоненти можуть одночасно. Виходячи з цього є розуміння, що частота в розмірі 1800 МГц вельми оптимальна і вигідна на сьогоднішній день для реалізації впровадження нового обладнання та підключення системи в цілому. Встановлення таких інноваційних систем можна проводити як в місті, так і за містом.

З огляду на те, що для різних операторів частоти виділяються шматками, а не повноцінно 1800 МГц, то в зв'язку з цим може виникнути плутанина, адже кожному з операторів для оптимальної роботи та дії потрібно суцільна смуга частот. З нині діючими операторами в оптимально вигідному положенні знаходитися оператор Київстар, так як, тільки у нього відносно сприятлива смуга частот.

Але як між людьми існує обмін інформацією, так і між системами існує обмін частотами. Проведенням обміну займається комісія з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. В ході обміну частоти операторів будуть передані цій комісії, після чого вони знову їх можуть викупити заново. Цілком ймовірно, що заново купувати частоти оператори зможуть зі знижкою. Налаштувати всі системи одночасно виявляється нереальним завданням, тому кожен оператор працює над впровадженням налаштувань, які припадуть до душі користувачеві і в своїй системі користування не буде зачіпати ніякі зайві процеси.

Такий стан справ буде вигідним для обох сторін і для держави, і для самих операторів. Відповідно у операторів будуть необхідні їм частоти, а для держави це буде відчутним фінансовим додатком від діяльності операторів.

Для України розвиток системи LTE виявляється дійсно тривалим і масштабним, так як це вже десята версія становлення цієї системи, яка ще в 2009 році була запущена в Швеції, а з часом звідти пішло впровадження мереж і по всьому світу і зараз через 10 років дійшла й до України.

На сьогоднішній день більше 40 великих країн і держав використовують систему 4джі LTE.

Які пристрої підтримують технологію

Те, що відбувається впровадження нових технологій і те, що люди отримають можливість користуватися високошвидкісним інтернетом це добре, але для цього необхідно також підготувати і смартфони для нових систем. Далеко не всі навіть сучасні смартфони працюють відповідно до вимог нового стандарту. Для того, щоб пристрій працював в мережі LTE деяким абонентам знадобитися заміна сім-карти. Щоб не тішити себе липовими надіями заздалегідь рекомендується перевірити чи підходить ваш смартфон і сім-карта під нові стандарти. Перевірити як телефони сприйнятливі до нової системи, можна в спеціалізованих мобільних магазинах, власне, і перевірка сімки, теж проходить в спец магазинах.

За попередніми підрахунками, щоб окупити встановлену систему 4-джі щомісячна абонентська плата повинна бути в розмірі 100-150 грн. Хоча розробники запевняють, що сума оплати повинна зберегтися згідно з цінами вашого тарифу, але це мало ймовірно, адже вкладення в нову систему дійсно великі. Повноцінна сума вкладень залишається ще невідомою, але є дані, що за саму тільки ліцензію операторам довелося заплатити близько 8 мільярдів гривень. І якщо антени або інші установки хоча б можна побачити, то вкладену суму на ліцензію споживачі ніяк не побачать, адже їм необхідний вже кінцевий результат. Так, що, замислюючись про необхідні витратах є розуміння, що далеко не всі громадяни населення зможуть «потягнути» таку дорогу систему. Втім, на місцях, де добре розвинена система 3джі люди і так себе цілком затишно почуваються і цілком ймовірно, що за для збереження свого сімейного бюджету вони як і раніше залишаться на минулому стандарті.

За останніми даними lifecell займає першість серед операторів з надання зв'язку нового формату в населених пунктах. Інші оператори теж намагаються не пасти задніх і продовжують працювати над системою, зокрема на офіційних сайтах операторів є сторінки з картами покриття, які сповіщають про появу нової системи в тому чи іншому регіоні. Там же на офіційних сайтах є центри підтримки, які забезпечать користувачів всієї потрібної інформацією. Як правило практично будь-який такий центр офіційно підтримує користувачів цілодобово або ж у встановлений час самою організацією.

За активністю до лайфселлу плавно наближається київстар і Vodafone, які оголосили про запуск 4G, в діапазоні 2600Мгц (LTE band 7) і до цього дня продовжують працювати над встановленням системи. Bands являє собою специфікацію на частотних смугах. У нашій країні використовуються далеко не всі бенди, а їх на сьогоднішній день існує близько 50 штук з різними значеннями. Кожен з перерахованих операторів запускає свою програму для оптимального продовження взаємодії зі своїми користувачами. Так, що абсолютно точно сказати яка з них найкрутіша - практично неможливо, адже на карті потреб споживачів зовсім різні уподобання, які в тій чи іншій мірі забезпечує оператор.

Якщо ж говорити про відмінність 4 джі від 3 джі, то першим беззаперечним плюсом є збільшена швидкість передачі даних, а відповідно і швидкості інтернету. Система 4джі може похвалитися системою ping, яка відсутня в 3джі. Варто нагадати, що ping це час відгуку, яке з 4джі дозволяє грати в мережеві ігри як з безперебійним провідним інтернетом, а також проводити робочі відеоконференції без затримок з якісною картинкою співрозмовника на іншому кінці міста, країни або світу. У цій системі передана інформація або дані безпосередньо йдуть від абонента до абонента, тобто виключається втручання контролерів, які в минулому системі гальмували передається процес.

З технологією 4G LTE абоненти будуть розраховувати, що для них буде надаватися швидкість 100 Мбіт/сек для мобільних пристроїв, які мають доступ до інтернету. Втім, розсудливі абоненти розуміють, що реальна швидкість буде нижче, але навіть з усіма похибками вона не повинна бути нижче 20 Мбіт / сек. З такою швидкістю само собою можна використовувати всі основні призначення користування інтернетом, зокрема можна спокійно дивитися фільми в якості HD без будь-яких гальмувань. Також крутий плюс і відмінність нової системи в тому, що під час масових гулянь і великих скупчень людей інтернет як і раніше буде працювати безперебійно, так як для нових мереж це зовсім не буде проблемою для оптимальної роботи. У свою чергу з системою три джи ймовірно кожен хоча б раз стикався з тим, що при масових гуляннях в кращому випадку залишалася можливість обмінюватися тільки голосовими повідомленнями, а інші послуги використання інтернету просто тимчасово пропадали. Навіть за кількома перерахованими причинами починаєш розуміти, що різниця між старою і новою системою велика. Так, що налаштування всіх необхідних даних і технічних систем просто необхідні для оптимального використання інтернету і просування України в ногу з часом.

Підводячи підсумок хочеться сказати, що до сих пір залишається незрозумілим скільки часу розробникам знадобитися для того, щоб жителі всієї країни і в великому місті, і у віддаленому селі мали можливість користуватися якісним і безперебійним інтернетом, але те, що процес пішов абсолютно ясно. Так, що панове - не багато очікування і ми активно будемо використовувати інтернет за системою 4G LTE.