25 жовтня, п'ятниця, в Україні увійшла в обіг купюра в 1000 гривень, як передає Нацбанк.

" Відсьогодні банки зможуть отримати її у Національному банку і видавати своїм клієнтам. Ця банкнота тепер є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися у торговельній мережі або зробити внесок на вклад у банку ", - повідомив Глава Нацбанку Яків Смолій.

У Нацбанку розповіли трохи про саму купюру: навіщо її ввели в обіг, як розробляли її дизайн і хто на ній зображений.

Чому потрібна?

1. Зручність

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

За словами Смолія, купюра в 1000 гривень буде зручна для безлічі платежів, до того ж, можна скоротити кошти на виробництво самих банкнот. У деяких секторах фінансових операцій вона замінить купюри в 100, 200 і 500 гривень.

2. Економічна доцільність

Купюру в 500 гривень ввели 13 років тому, але доходи українців продовжують рости, ціни - змінюватися, тому логічно, що рано чи пізно нову купюру було б необхідно ввести.

3. Економія для держави та бізнесу

Зменшаться витрати на виробництво банкнот, бо їх потрібно менше.

Як її розробили і як захистили?

Як повідомляє Смолій, про захист купюри подбали відмінно, бо це найбільший грошовий номінал в країні зараз. "Ця банкнота містить понад 20 сучасних елементів захисту від підроблення, у тому числі два сучасних оптично-змінних елементи. Кожен може самостійно перевірити її справжність", - пояснив Смолій.

Оптико-змінний елемент SPARK, про який говорить Смолій, виглядає у формі квітки-кристала. Він змінює свій колір від золотавого до нефритового і навпаки.

Ще один спосіб захисту - "віконна" стрічка, це спеціальна чорна смужка, на якій зображено номінал і тризуб.

Хто зображений на банкноті?

На лицьовій стороні зобразили Володимира Вернанадського. Це відомий український вчений, один із засновників і перший керівник Української академії наук, яку відкрили в 1918 році. Вернандський вніс великий внесок в історію України як учений.

На звороті - будівля Президії НАН України.

Нагадаємо, раніше Гончарук розповів, що зміниться для бізнесу в Україні: "Потрібен не один рік, ми обрали складний шлях".

Також Знай.uа писав, що курс долара на 25 жовтня точно не сподобається українцям.

Ще Портал Знай.uа повідомляв про жити "по-новому": стали відомі умови, які поставив МВФ Україні.