Жовтень 2019 року стрімко наближається до свого завершення, а це означає, що в ніч з 26 на 27 жовтня о 4 ранку стрілки годинників в Україні переведуть на годину назад.

перевод часов
перевод часов

Крім сучасної України і країн пострадянського простору практика зміни режимів часу в залежності від сезонів реалізується ще в 110 країнах світу. Відмовляються від переведення годинників понад 60 країн світу.

перевод часов
перевод часов

У 2019 році перехід з літнього на зимовий час для українців традиційно припадає на вихідні - у ніч з суботи на неділю.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Не забудьте перевести час на своїх телефонах, планшетах, ноутбуках, комп'ютерах, електронних і механічних годинниках, а також інших пристроях, за яким можна визначати час. Більшість сучасних пристроїв самостійно переходять з літнього час на зимовий і навпаки, але іноді в їх роботі трапляються збої, так що цей процес варто проконтролювати окремо, щоб уникнути різних проблем.

Традиційно, українці радіють переходу від літнього до зимового часу, оскільки в новому режимі додається година сну, який буває критично важливий для мільйонів учнів і працюючих людей.

Потенційні небезпеки переведення годинників:

перевод часов
перевод часов

1. Зменшення світлового дня в зимовий період. Скорочення тривалості впливу світла на організм людини призводить до цілого ряду проблем:

  • апатії;
  • зниження продуктивності і активності;
  • депресії;
  • зниження імунітету;
  • змін в роботі біоритмів;
  • зміною режимів сну і активності;
  • ускладненнями хронічних захворювань.

2. Збільшується кількість самогубств. Організм і психіка будуть адаптуватися до нового режиму сну, неспання, роботи і відпочинку. Протягом кінця жовтня і початку листопада люди будуть відчувати себе пригніченими, не енергійними, меланхолійними, втомленими і злими.

За офіційними даними статистики, саме в кінці жовтня - початку листопада, коли і переводять годинник, різко збільшується кількість самогубств. До цього призводить виникнення або посилення психічних розладів: депресії, біполярного розладу, психозів, манії і навіть шизофренії.

3. Зростає кількість ДТП. Тому українцям ,які відчувають стрес, депресію чи просто втому, краще не сідати за кермо.

4. Врятує сон. Після переведення годинників слід навчитись лягати спати трохи пізніше, на хвилин 15, а краще на півгодини.

Нагадаємо, перехід на зимовий час: Україна в 2019 році: дата, коли буде і особливості.

Раніше Знай.uа повідомляв, вчені з'ясували, що майндфулнесс-медитація полегшує симптоми хронічного болю.