Зовсім нетрадиційне свято для нашої культури Хеллоуїн став причиною щорічних гулянь в Україні. Як і коли жителі нашої країни почали відзначати День всіх святих, де буде весело відсвяткувати Хеллоуін і як привнести в осінні дні трохи радості у нашому сьогоднішньому матеріалі.

Історія Хеллоуїна

Давним-давно…

Кельтська культура прийшла до Хелловіну ще дві тисячі років тому, та українці тільки-тільки почали отримувати задоволення від цього моторошного свята. Якщо розібратися, то нічого жахливого у вшануванні мертвих немає. Традиція зустрічати Хеллоуїн прийшла з Великобританії, де жили кельти. Зміна пір року сприймалася древніми, як день і ніч. Осінній і зимовий сезони, відповідно, були ноччу. В ніч з 31 жовтня на 1 листопада відбувалася зміна сезонів і кельти святкували Самайн. Темна частина року починалася з гучних гулянь, коли люди одягалися в традиційні кольори осені - чорний і помаранчевий. Чорний символізував смерть, темряву, зиму, а помаранчевий - сезон збору врожаю.

Прийняття християнства змінило суть свята, але Самайн залишився таким же яскравим святом, тільки почав називатися Днем всіх святих. Хеллоуїном його почали називати значно пізніше, скоротивши англійську назва християнського свята.

Велику популярність Хеллоуїн отримав у США. Його туди привезли емігранти з Великобританії і зробили одним з основних свят року.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Цукерки або смерть

Дивна і цікава традиція, яку ми побачили на екранах телевізорів у фільмах у 80х років - це перевдягання дітей і ходіння по домівках зі збором цукерок. Така традиція схожа на Різдвяні переодягання і святкування Коляди. Українців не дивує те, що в селах співали колядки переодягнені в чорта, діти.

Історія Хеллоуїна

Переодягатися почали для того, щоб “злитися з натовпом”. Свято всіх мертвих припускає, що межа між світом мертвих і живих настільки тонка, що деяка нечисть може гуляти по вулицях. Щоб не відрізнятися від гостей нашого світу, стародавні почали переодягатися в костюми мерців. Традиція мутувала в свято для дітей, але залишилася цікава деталь - це збір цукерок - данину з кожного будинку. Правда, схоже на ходіння Коляди?

Ще одна традиція на Хеловін - це створення голів з гарбузів. Моторошні пики прикрашають більшість магазинів і кафе в усіх країнах світу, перед Хеллоуїном. За легендою, хлопець по імені Джек обдурив диявола два рази, залишивши на порозі палаючий вуглик в гарбузі. Диявол пообіцяв хлопцеві, що не забере його душу в пекло. Але в рай Джек так і не потрапив, в пекло його не взяли, тому він так і залишився ходити по землі в очікуванні Судного дня, освітлюючи собі шлях тим самим вугликом, захованим в гарбузі.

Сила кіно

Історія святкування свята Хеллоуїна в Україні почалася зі швидкісним приходом на наші екрани американських фільмів і серіалів. На початку 90х телебачення було відкрито для західних кіношедеврів, які відкрили українцям чудовий світ жахів, комедій і трилерів про Хеллоуїн.

Історія Хеллоуїна

Один з перших - “Хеллоуїн” 1978 року розповідає про хлопчика, що убив свою сестру, і який втік через 15 років з лікарні у пошуках нової жертви.

“Жах перед Різдвом” 1993 року знову дозволяє відчути атмосферу Хеллоуїна, але сюжет розкриває іншу сторону свята. 3D екранізація мультика в 2006 році, так само, як і в 1993, створила ажіотаж навколо історії про Гарбузовоголового Джека.

Ще один фільм, який став улюбленим серед українських глядачів - “Фокус-покус”. Він вразив нас акторським складом і містично-незграбним сюжетом. Знову атмосфера свята поєднана з історією трьох відьом, спраглих вічної молодості.

Дитячий фільм “Каспер” 1995 року випуску викликав море сліз у підлітків, розповідаючи історію про хлопчика, який жив у великому будинку після своєї смерті.

Історія Хеллоуїна в Україні

Почали святкувати Хелловін в Україні, надивившись фільмів і серіалів, не зовсім розуміючи суть урочистості. З початку нульових, столичні клуби почали запрошувати на вечірки з переодяганнями, кривавими конкурсами і панк-групами. Молодь, яка відкрила для себе новий привід для торжества, яро підхопила ідею і через десять років вже кожен поважаючий себе магазин і ресторан прикрашав вітрини павутинню і гарбузами.

Історія Хеллоуїна

У нас не прижилася традиція дитячих перевдягань і випрошування цукерок, але дитячі заклади влаштовують свята, щоб діти могли побути вампірами і відьмами з розмальованими обличчями.

Свято стало комерційним, заснованим на вигідній ідеї розваги в стилі потойбічного життя, а це ідеальний привід, щоб продати стилізовані солодощі і придумати пару оригінальних коктейлів.

В українській дійсності, Хелловін - це привід зустрітися з друзями на вечірці, зробити осінні вироби з дітьми, розважитися на фестивалях і відволіктися від холодів.

Традиційно, українці святкують Хеловін на вихідних до свята. 31 жовтня в 2019 році буде менше веселих заходів, але це не заважає мешканцям столиці знайти місце з атмосферою свята.

Де святкувати на цьому тижні

  • В кіно. Осінь - це ідеальний час для кіноманів. Холодна погода дає можливість без докорів сумління проводити вечори в кінозалах. Тим більше, коли виходять тематичні прем'єри: “Сельма у місті привидів”, “Сімейка Аддамс”, “Чаклунка” і все ще в прокаті “Джокер”.

  • В торгівельному центрі. Для магазинів, Хелловін - це привід зробити вигідні пропозиції шопоголікам і створити святкову атмосферу. Більшість ТРЦ у Києві продовжують гуляння до кінця тижня. Промеда, River Mall, Lavina та інші ТРЦ запрошують на святкування Хеллоуїна і готують подарунки гостям.

Історія Хеллоуїна

  • В клубі. Любителі відірватися під музику можуть відвідати страшні вечірки в столичних клубах. D Fleur Night Club, Kpoint place, Closer і інші, вже приготували святкову програму. Димлячі коктейлі і криваві конкурси.

  • У барі. Безпрограшний варіант - піти на вечірку в один з ресторанів чи барів. Наприклад, відьма-бар “Лиса гора” запрошує всіх бажаючих поворожити на коктейльній карті і випити чарівні зілля.

  • Вдома. Любителям домашніх свят буде корисно знайти побільше декору і гарбузів, щоб прикрасити приміщення в стилі Хеллоуїна. Тим, хто хоче поринути у світ старого кіно, радимо звернутися до нашого списку найкращих фільмів про Хеллоуїн з цієї статті.

Створюємо атмосферу

Щоб стати частиною прихильників святкування Хеллоуїна, можна декорувати будинок за допомогою саморобних гірлянд, оригінального печива і павутиння з марлі. Кілька днів у святковій атмосфері піднімуть настрій дітям і займуть їх у період канікул.

Одне з найбільш захоплюючих занять - вирізання гарбузів. Запасайтеся гострими ножами, якісними свічками і гарним настроєм.

Історія Хеллоуїна

У період осінніх свят варто згадати про кулінарні здібності - саме час готувати пряники, прикрашати їх глазур'ю і посипати кокосовою стружкою.

Історія Хеллоуїна

Діти люблять створювати образи з допомогою гриму, але варто пам'ятати, що звичайні фарби для цього не підходять. Запасіться аквагриму і театральним гримом для дітей, від нього не буває алергії і навіть найменші зможуть брати участь у святі.

Історія Хеллоуїна

Не забудьте, що кривава Мері - коктейль, який відмінно підійде до свята.

Історія Хеллоуїна

Якщо є час і можливість, створіть костюм з того, що є вдома - білий халат, оригінальне плаття, кепка і навіть бабусин плащ - творіть без обмежень.