В церковному календарі це дата пам'яті мученика Лонгіна. Інші назви свята: «Лонгін», «Лонгін Вратник», «День зору». На Русі Лонгин Сотник шанувався як цілитель очей і хвороб, пов'язаних з ними. В народі також відзначали свято Вратник, тому що багато ритуалів проводили біля воріт.

Є повір'я, що Лонгін може позбавити від різних хвороб очей. Тому якщо у вас є легке або навіть сильне захворювання, то можете помолитися йому, щоб вилікував скоріше від недуги. Але також Лонгін захищає від нечисті будинок, так як стоїть біля воріт. Ворота вважалися дуже небезпечним місцем, через яке темні сили потрапляють в будинок. А святий охороняє людей, тому над воротами або дверима можете повісити ікону з його зображенням та стрітенську свічку. Можна ще висадити біля воріт колючі рослини або загнати в паркан або в двері шматочок гострого заліза.

Народні прикмети на 29 жовтня

Також є традиція у цей день виймати весь теплий одяг і провітрювати його на холодному повітрі. А якщо ще й сонце потрапить на речі, то вони зможуть зігріти в будь-які морози, будуть довго служити, а ви не захворієте взимку.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Ще раніше був дивний обряд привороту хлопців на кров. Дівчата підходили до будинку, де мешкає коханий, кололи палець об колючу рослину і цією раною потім торкалися воріт. Вони вірили, що тоді хлопець назавжди закохається, а інші дівчата вже не зможуть його причарувати. Літні люди ж намагалися першими виходити з хвіртки, щоб нечисть подумала, що тільки старі тут живуть, а від них багато сили не візьмеш. Тому й не чіпали будинок.

Щоб провести обряд на щасливу долю 29 жовтня брали цукор і перемішували його разом з дрібними гілочками, зібраними в своєму саду. Потім цю суміш клали в лляний мішечок і приговорювали такі замовні слова: «Святий Лонгін, підсоби, всі невдачі з дому прибери. Нехай вони йдуть геть, запусти ж у ворота любов. Також з нею нехай зайдуть щастя, радість та затишок. Ти все це оберігай, злого ворога не впускай. Амінь». Потім цей мішечок закопували з боку двору біля хвіртки.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.