У понеділок, 28 жовтня, в медіа-центрі "Інформатор Київ" відбулася прес-конференція щодо дифтерії. На запитання відповідав лікар Денис Павловський.

Дифтерія

Павловський розповів, що дифтерія – це бактеріальне, інфекційне захворювання, при якому уражається, в основному, слизова оболонка рота і глотки, іноді носа і шкірні покриви. У перекладі з грецької, дифтера – плівка.

"В принципі, ця хвороба дуже небезпечна для дітей віком до 6-7 років і для пенсіонерів зі зниженим імунітетом. А також ослаблених людей після операцій, ВІЛ-інфікованих людей. Основний шлях зараження дифтерією – повітряно-краплинний шлях. При розмові, кашлі, чханні, хвора людина або носій бактерій дифтерії, поширює ці бактерії", — повідомляє він.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

У зоні ризику

"В зону ризику потрапляють не тільки не щеплені від дифтерії люди, але навіть ті, хто щеплений, можуть заразитися дифтерією. Просто вони перенесуть її в легкій формі. Сьогодні ми чекаємо чергового сплеску, оскільки рівень імунізації населення в Україні в останні 10 років знизився до рівня 50%, а то й менше. Якщо брати дані ВООЗ, яка збирає дані з усіх країн світу, за 2018 рік за їх даними у нас було щеплено від дифтерії менше 50% населення. Спалах краснухи нещодавно у нас була змащена, тому ми чекаємо тепер куди більш страшне захворювання, яке може приводити до смерті, оскільки не так страшна сама бактерія, як виробляється їй токсин. Цей токсин вражає нервову і серцево-судинну системи. Ось ці міокардити в основному до смерті і призводять", — поділився лікар.

Лікування

"Вилікувати дифтерію, слава Богу, можна, неускладнена форма вимагає приблизно тижневого лікування в стаціонарі. Тільки в інфекційному стаціонарі, оскільки в будь-який момент можуть розвинутися ускладнення. Основний вид лікування дифтерії – введення анатоксину, тобто речовини, що блокує токсин бактерії, що не дає можливості розвиватися ускладнень. Тому самостійно лікувати дифтерію не раджу нікому", - сказав Денис.

Також він повідомив, як саме може проявити себе дане захворювання.

"Найчастіше дифтерія проявляє себе, як ангіна. З'являється щільний сіро-білий наліт на слизовій рота і носоглотки. На відміну від ангіни, коли натискаєш на лакуну гланди, і звідти легко вилітає гнійна пробка, то при дифтерії зняти плівку практично неможливо, а якщо і вийде, то місце під неї моментально починає кровоточити", — пояснив Павловський.

Щеплення

"Є чітко розроблений календар щеплень, згідно з яким вакцинація проводиться. Щоб знати, коли щепити дитину, треба звертатися або до свого дільничного педіатра, який спостерігає дитину, або до свого сімейного лікаря. Він повинен розписати цей календар для дітей і дорослих людей, і, згідно з цим календарем, прищеплювати. Просто так піти і з ходу зробити щеплення не можна, оскільки всі ці щеплення комбіновані, відразу від декількох захворювань – дифтерії, кашлюку, скарлатини, правця. Тому треба дивитися, як і коли прищеплювався дитина або дорослий, таку ж вакцину йому і необхідно ввести. Альтернатива щеплень одна: або ми прищеплюємо дітей і прививаемся самі, або, як і 100 років тому, від дифтерії буде вмирати кожна четверта дитина. Зрозуміло, що абсолютно безпечних вакцин не буває, оскільки будь-яка вакцина – ослаблений штам бактерії, на який організм виробляє власні антитіла. Можуть бути ускладнення, але таких ускладнень – одне на 100 тисяч вакцинованих. Також 100 років тому в Києві при пологах вмирала кожна сота породілля, сьогодні – 1 на 10 тисяч", повідомив доктор.

Спалах дифтерії: чи потрібно робити щеплення та які можуть бути наслідки хвороби

«Спалах дифтерії: чи потрібно робити щеплення та які можуть бути наслідки хвороби» У прес-конференції бере участь: Денис Павловський — лікар. Подписывайтесь на наши каналы в Телеграмм: Новости Украины: https://t.me/ukr_now Новости Киева: https://t.me/kiev_informator_ua Новости Днепра: https://t.me/dp_informator_ua

Geplaatst door Информатор Киев op Maandag 28 oktober 2019

Нагадаємо, що в українській столиці зафіксували другий випадок захворювання на дифтерію за останній час.

Як повідомляв портал Знай.ua, в селищі Костянтинівка Краснокутського району Харківської області зафіксовано дев'ять випадків захворювання на гепатит А.

Також портал Знай.ua писав, що фахівці Запорізького обласного лабораторного центру розслідували 154 випадки інфекційних захворювань, в тому числі 57 в організованих колективах.