Свято Хелловіна або як його ще називають День всіх святих, традиційно відзначається з 31 жовтня на 1 листопада. У цьому 2019 року свято випадає з четверга на п'ятницю. Деякі по-особливому забобонні люди дуже побоюються цього дня і називають його гріхом, а не святом. Інші ж навпаки бачать в цьому дні свято, в яке можна вдосталь повеселитися, вбравшись в якусь страшилку, розмалювавши при цьому до невпізнання своє обличчя. Для дівчат, що обожнюють косметику, це ідеальний день, коли можна нанести на себе кожен елемент своєї косметички і отримати за це масу компліментів! У статті докладно про свято Хелловін, про головні обряди і традиції.

Історія і традиції свята Хелловіна

Історія свята Хелловін бере свій початок від древніх кельтів, які жили на території сучасної Великобританії. Окрім господарювання і буденності справ кельти ділили рік на дві половини, першу називали світлою, а другу відповідно темною, це було свого роду зміна зими на літо і навпаки. І ось в кінці жовтня, коли темна половина року змінювала світлу, кельти починали влаштовувати гучні гуляння під назвою Самайн, вже пізніше ці гуляння переросли в свято Хелловіна. Коли ж на календарі було 9 століття, то в світі було прийнято християнство, в ході якого 1 листопада стали відзначати День всіх святих.

Традиційно в це свято галаслива і весела молодь ходить по домівках і просить частування. Але в нашій країні повноцінні традиції свята не збереглися, але деякі дотримуються традицій, пов'язаних з перевдяганням і розмальовування обличь. Як правило в Україні по домівках в це свято ніхто не ходить, за те всі бажаючі відправляються в нічні клуби, де проходять тематичні вечірки з яскравими фотозонами і страхітливими костюмами.

Головна традиція, яка існує практично повсюдно це перевдягання в костюми нечистої сили. У страшних і епічних костюмах, з гарбузом в руках люди ходили від хати до хати і випрошували у них частування, при чому вважалося, що якщо відмовити в солодощах дітям або підліткам які прийшли до будинку, то нечисть в чиїх костюмах вони прийшли обов'язково з'явитися на поріг дому та зробить якусь капость. Зараз ці вірування спростили і до Хелловіну відносяться просто як до чергового свята зі своїми особливостями.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Ще раніше вважалося, що в цю ніч вилазить вся нечисть, яка тільки є на землі і під нею. Щоб не стати здобиччю цієї нечисті необхідно вбратися в страшний костюм, щоб просто налякати нечисту силу.

Раніше в цю ніч в жертву приносилися кілька тварин, вважалося, що таким чином кельти та інші народи віддають данину померлим духам і заручаються їх підтримкою на весь майбутній рік. На завершення ночі на всіх масових гуляннях, повертаючись додому люди брали з собою вогник, який за старовинними традиціями повинен вигнати з дому злих духів. Але мало було просто принести цей вогник додому, необхідно було ще поставити його на гарбуз, попередньо в який потрібно було вичистити нутрощі і вирізати страшну мордочку. За старих часів такий гарбуз зі свічкою або з вогником називали світильником Джека, а на сьогоднішній день такий світильник часто використовують як елемент декору в різних кафе і клубах. Щоб додати інтересу до такого світильника в розважальних закладах до нього вирізують напис «Солодощі або гидоту» або для епічності напис роблять англійською мовою і тоді такі елементи швидко перетворюються в фотозону.

Американські звичаї і традиції набагато ширше наших на це свято, самі гуляння в різних країнах починаються 30 жовтня, тоді ввечері діти зі своїми батьками ходять в гості до сусідів і родичів, і самі приносять їм різні частування, в основному це гарбузові пироги і солодощі. До нас така традиція не дійшла, і зараз якщо хтось із сусідів пригостив іншого сусіда, то це просто в знак поваги і дружби, а не через свято. Також англійські звичаї, які не дійшли до нас, це викидання старих меблів і всякого мотлоху зі свого будинку. Люди вважали і вважають, що якщо меблі довго стоять на одному місці в одному приміщенні, то вони вбирають в себе хвороби людей які живуть в будинку, образи і недомовки, і щоб кожен день не лягати в ліжко, в якому зібрано весь негатив його потрібно прибрати з дому. Це ж стосується і різного непотрібного мотлоху, який місяць за місяцем перекладається з однієї полиці на іншу. Наші ж люди, зберігають роками «все це добро» навіть якщо воно просто лежить без потреби, мовляв шкода викинути, але насправді цей мотлох лише збирає енергетику і даремно займає місце.

Головні символи свята

Таємниче і містичне свято має свій символічний обряд, який має назву «капость або подарунок», в різних джерелах можна зустріти й інші назви цього обряду: гидота або радість, насолода або гидота й інші назви. Як вже було сказано вище, раніше в цю ніч люди приходили один до одного і просили різні частування і це вважалося гарантією і захистом від злих духів, якими за віруваннями аж кишить земля особливо в цю ніч.

Наступним символом свята є чорний колір і все, що з ним пов'язано. Багато хто на Хелловін вибирають костюм в чорному кольорі, макіяж роблять в темних, похмурих тонах, а також в якості прикраси житла або розважального закладу вибирають чорні фіранки для страхітливого дизайну. Крім похмурих фіранок ще використовують саморобну або придбану павутину, а також усюди розсаджують павуків.

Але чорний колір в цю ніч поєднують з помаранчевим, який прийнято вважати символом врожаю. Власне, у древніх кельтів помаранчевий гарбуз і вважався символом завершення сезону і збору врожаю. Щоб гарбуз відповідав традиціям і особливостям свята, то з нього вичищали нутрощі, а також вирізали мордочку, а всередині самого гарбуза ставився світильник.

Містика і змови цього дня

Збирання солодощів і похмурі наряди для багатьох звичайно здаються цікавим і забавним заняттям, але для деяких цього може здатися мало. Так, чимала частина людей в цю ніч охоче проводить різні магічні ритуали адже їм аж «свербить» дізнатися які їх чекають цікаві події. Знову-таки деякі вважають, що це чорна магія, а для деяких людей це в порядку речей. Багатьом православним християнам ідея з ворожіннями здається неправильною, але кожен робить свій вибір самостійно. Мусульманам і зовсім заборонено святкувати це свято, для них таке святкування є поклонінням нечистій силі.

Перший і найпростіший ритуал - очисний. Для його здійснення людині знадобитися досить багато солі і кілька яблук. У святковий вечір, з благими думками необхідно звернутися до духів померлих людей, яких ви знаєте, це можуть бути померлі родичі та друзі, а також просто до всіх померлим духам і попросити їх про захист вашого будинку. Звертаючись до духів, необхідно в кожному куті розсипати сіль і подумки представляти як в цих сольових гірках, збирається все погане, що є в будинку. Коли останній кут буде засипаний, обов'язково потрібно подякувати духам і залишити для них на столі кілька розрізаних яблук. На ранок після свята сіль, яка ввібрала в себе весь негатив необхідно зібрати і винести з будинку або квартири і розвіяти за вітром.

Деякі люди проводять гадання на це свято. Дівчата, яким хочеться дізнатися, хто ж їх суджений в ході святкування ворожать на яблуках, дзеркалі і свічках. Для здійснення цього обряду дівчина повинна одна перебувати в кімнаті, потрібно вимкнути світло і на столі поставити дзеркало навпроти якого запалити дві свічки. Дівчині необхідно встати збоку дзеркала, щоб вона не бачила себе в дзеркалі, по маленькому шматочку відкушувати яблуко і думати про свою майбутню долю. Пильно придивляючись в дзеркало, можна побачити образ майбутнього нареченого. Якщо ж під час проведення ворожіння погасла одна або обидві свічки необхідно негайно припинити ритуал і включити світло. Такий знак говорить про те, що в кімнаті або в будинку разом з дівчиной «бродить» нечиста сила.

А це ворожіння для компанії дівчат, кожна з яких повинна взяти з собою по великому і красивому яблуку. Коли вся компанія ворожбитів буде в зборі, зібрані яблука потрібно покласти в миску з водою. Кожна з дівчат дивлячись на своє яблуко повинна загадати бажання, після чого без допомоги рук дістати його з води. Вважається, що якщо дівчина зможе дістати це яблуко, то бажання обов'язково виповнитися, а щоб дізнатися, як домогтися його реалізації, то потрібно перед сном з'їсти своє яблуко, а уві сні обов'язково прийде відповідь на це питання.

Як відзначити свято

Якщо ж гучні гуляння в нічних клубах, це не для вас, то можна провести свято з родиною і дітьми. Малеча із завзяттям буде розмальовувати собі обличчя і вирізати гарбуза. В якому б місті ви не знаходилися в багатьох кафе будуть проходити тематичні заходи. Щоб не ходити в клуби, можна піти в кафе, де для сімей з маленькими дітьми буде підготовлена ​​окрема програма. Нерідко на Хелловін проходить презентація різних незвичайних страв і напоїв, які по страшному прикрашають, наприклад з окремо лежачим оком або пальцями.

Як правило в таких програмах передбачені конкурси на кращий костюм, макіяж і вирізаний гарбуз. Отже батькам потрібно буде добре попрацювати, щоб їх чадо зайняло першість серед інших «страшилок». Підготовка до загального заходу зближує родину, адже кожен виконує якусь роль, хтось готує костюм, хтось макіяж, а хтось займається випічкою печива і кексів в образі духів.

Якщо ж у пари на цей день призначено весілля, то для жартівливої справи можна влаштувати фотосесію в страшних костюмах, а потім знову переодягнутися в урочисті наряди і продовжити гуляння. Але якщо є така можливість, то варто призначати весілля на інший день, адже не можна ну або як мінімум не рекомендується з'єднувати похмуре і містичне свято з прекрасним днем ​​створення нової сім'ї.

Перед відзначенням свята необхідно придумати наряд, в якому людина буде зустрічати свято. Уже кілька років дівчата облюбували образи розпусної черниці, панночки з «Вія», а також відьом у всіх їх проявах. Чоловіки в це свято можуть обмежитися маскою «Крику», а можуть заморочитись і зробити круту розмальовку і підібрати костюм кіношного лиходія, або ж навпаки супергероя і тим самим весь вечір бути красунчиком і раз у раз, фотографуватися з іншими учасниками урочистостей.

Для дітей в костюмах ще більше різноманітності, а до вибраного вбрання можна додати макіяж павутинки з павуком, мордочку мультяшної звірятка або ж розмалювати за образом кіношного героя.

У Києві як і в багатьох інших містах в цей день буде проведено масу розважальних програм частина з яких буде платною і обійдеться близько 150-200 грн. на кожного, але деякі заклади в такий день для гостей які прийшли в костюмі організовують безкоштовний вхід, тим самим мотивують розфарбувати свої обличчя і підібрати страшний наряд. Так, що не варто завчасно викидати свій старий і розтягнутий светр, цілком ймовірно, що з нього можна буде зробити костюм Каспера для дитини або він стане в нагоді для будь-якого іншого костюму!