Прийшла пора готувати страхітливий костюм. Адже скоро - осінній Хеллоуїн 2019. Це свято останнім часом стає усе більш популярним в Україні. Перш ніж святкувати, дізнайтеся його історію та традиції.

Хеллоуїн 2019: коротка історія походження свята

У ніч із четверга на п'ятницю, із 31 жовтня на 1 листопада, українці відзначатимуть яскраве свято Хеллоуїн. Програма святкування для дітей та дорослих може бути цікавою й захоплюючою. Чудові оригінальні костюми, зловісний гарбуз із вирізаним обличчям, символічні маскаради, цікаві конкурси - святкуємо шумно та весело!

Історія виникнення свята наступна. Якщо говорити коротко, то коріння свята язичницькі. Підстави для цього є. За старих часів (перші згадки - Х-те століття) кельти святкували Самайн. Його сенс - закінчення збору врожаю. Ірландія і Шотландія відзначали Хеллоуїн, вважаючи його днем мертвих.

Історія зародження назви «Хелловін» незвичайна. Вважається, що назва тиквоголового свята Halloween - це шотландський скорочений варіант, який англійською мовою інтерпретувався словосполученням All-Hallows-Even. Під перекладом цієї фрази мається на увазі: «вечора усіх святих».

Так у ХVI ст. католики називали ніч, попередню Дню усіх святих. Він відзначався із 31 жовтня на 1 листопада. Але звідки узагалі з'явився Halloween у тому вигляді, який ми знаємо?

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Виявляється, кельти святкували і Самайн, і День усіх святих. Такий збіг свят, що асоціюються зі смертю та надприродними силами, призвів до того, що вони почали поступово ніби «вливатися» одне в одне та змішуватися.

Згодом слово «Самайн» узагалі вийшло з ужитку, а назва Halloween міцно закріпилася. У ХVI ст. з'явилася традиція просити солодощі. А традиційний для Хеллоуїна гарбуз із очима, що світяться, почав поширюватися вже дещо пізніше: у ХIX і ХХ ст. Так з'явилися «світильники Джека».

Із цією легендою ми вас також познайомимо. Але спочатку розкажемо про те, які існують традиційні американські звичаї страхітливого свята. Адже поступово Хелловін почав поширюватися й відзначатися у різних країнах світу.

Ви також дізнаєтеся про особливості святкування у інших місцях: Румунії, Китаї, Японії, Німеччині тощо. Адже якщо у нас в Україні це незвичайно свято відзначається із недавніх пір, то у інших країнах воно досить давнє.

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Хеллоуїн: традиції і звичаї свята різних країн

Якщо ви вирішили вбратися у страхітливий костюм та відправитися випрошувати цукерки, то спочатку дізнайтеся про інші традиції та обряди. Поки ви вибираєте гарбуз і запасаєтеся солодощами, щоб пригощати інших, ми трохи розкажемо вам про це.

До Америки страшний гарбуз і свято Хеллоуїна потрапили за допомогою іммігрантів. Його привезли сюди шотландці та ірландці, які масово емігрували до США. Американці дуже полюбили нове свято та костюмовані дії.

Хеллоуїн швидко прижився тут. І з давніх пір до цього дня багато американських дорослих та дітей із нетерпінням чекають маскарадні міські ходи, забавні ігри, карнавали. Згодом святкування доповнилося цікавими театралізованими дійствами.

Американська традиція святкування наступна. Усе місто прикрашається відповідним чином. І дома, і школи, і офіси «вбираються» у помаранчеву гарбузову ілюмінацію. Біля входів у будинки, ресторани, магазини та інші заклади міста лежать гарбузи із вирізаним «обличчям» та різними прикрасами усередині.

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Готуватися до свята в Америці починають заздалегідь - ще у вересні місяці. Тут можна побачити багато яскравих героїв-манекенів у традиційному помаранчевому кольорі. Напередодні свята кожне американське місто перетворюється на яскраві фарби.

У McDonald's і кафе з'являється латте із гарбуза. На Хеллоуїн американські діти й дорослі одягають страшні костюми, жахливі маски на обличчя або розмальовують їх відповідним чином. Влаштовуються дитячі ярмарки. Переодягнені американські діти ходять по домівках сусідів. Вони просять цукерки. І кажуть короткі страхітливі слова із відомого фільму: «Цукерки або смерть!»

У Англії в цей незвичайний день страхітливе костюмування перемішується із веселощами, жартами, сміхом та частуваннями один одного солодощами. У англійців традиційні страхітливі образи - це кривавий пірат, чорний кіт, злий геній або жахливий привид. Але щороку з'являються нові костюми й образи. Переважно англійці їх беруть із фільмів жахів або парадують таким чином відомих зірок із поганою репутацією.

Як і американці, вони традиційно прикрашають будинки, кафе, магазини, офіси та інші установи гарбузами, павутиною, гірляндами із очних яблук або скелетів тощо. Для залякування люди розставляють гарбузи із палаючими очима на підвіконнях, у дворі.

Обов'язковий атрибут Хелловіна у Англії - Trick-or-Treat. У перекладі з англійської словосполучення означає «розіграш-або-викуп». Така розвага передбачена тут для дітей. Хлопці та дівчата, які вбрані у страхітливі костюми, збираються, беруть мішок та йдуть до сусідів. Відкривши двері, діти пропонують: «Що ви вибираєте: заплатити викуп чи розіграш?»

Підсумок дійства - у залежності від того, що обирають господарі. Для відкупу вони можуть давати цукерки, печиво, фрукти або дрібні гроші. Розіграші будуть зловісними. Вони призначені для жадібних власників. У помсту англійські господарі можуть отримати неприємні «сюрпризи». Але найчастіше, звичайно ж, англійці дають дітям частування. І усе закінчується без неприємних «сюрпризів».

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

По телевізору у цей день в Англії транслюють фільми-жахи та мультфільми про зомбі, привидів та вампірів. На вулицях - масові ходи людей у маскарадних костюмах, народні гуляння. У магазинах у цей день англійців радують всілякими акціями та знижками, розпродажами. У Англії також запалюють феєрверки, розводять багаття, спалюючи на них опудало Гая Фокса.

Так само масово, яскраво й з маскарадами відзначають Хеллоуїн у інших країнах. Розкажемо трохи про найнезвичайніші традиції. Ірландці й шотландці практикують у цю ніч магію та чаклунство. У Румунії традиційно п'ють кров у цей день. А у Німеччині й зовсім влаштовують божевільні гуляння.

У Китаї - фестиваль голодних духів. Китайці впевнені, що у цей день їх відвідують мертві душі. І ритуально підносять їм їжу, ще й невеличкі подарунки. У Японії також вшановують померлих. І освячують їм дорогу ліхтарями, щоб душі покійних змогли знайти дорогу додому. Вони влаштовують традиційно День ліхтарів.

У Австрії перед сном померлим залишають хліб, свічки та воду. Вшановують пам'ять покійних і у Чехії. Тут 2 листопада могили прикрашають квітами, свічками, вінками. У Непалі корова бере участь у процесії масового гуляння. Вважається, що з огляду на появу цієї тварини, людські душі відправлятимуться у рай.

Маскарад в Україні, історія гарбуза з очима

У нас в Україні традиція святкувати Хеллоуїн - найновіша. Ми почали відзначати моторошне свято не так давно. І у цей день, вірніше, із вечора у ніч, багато кафе та ресторанів уже почали пропонувати відповідні шоу або програми, де можна відповідним чином розважитися. Але для цього обов'язково знадобиться страхітливий костюм.

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Для створення костюмів можна брати будь-які страхітливі образи: мертва наречена, вампір, привид, злісний пірат, маніяк-вбивця, зомбі, скелет, чорний лебідь, кривава медсестра, лялька, гейша, русалка або черниця та інші демонічні створення або вигадані комічні прибульці. Традиційні кольори свята: помаранчевий, червоний та чорний.

Ваше головне завдання у цей день: налякати когось або розвеселити. До нас також перекочувала традиція вичищати гарбуз усередині, робити їй очі, ніс, вставляти у овоч свічку. До речі, робиться це не просто так, а щоб відлякувати злих духів.

Коротка історія виникнення так званого «ліхтаря Джека» наступна. Згідно з ірландською легендою, ковалю Джеку вдалося обдурити диявола двічі. Він зустрів сатану в пабі, тому що сам не проти був випити. Хитрий коваль сказав, що віддасть дияволу свою душу в обмін на пиво.

Але коли сатана перетворився на монетку, Джек кинув гроші до кишені, де знаходився у нього хрестик. Сатані довелося подарувати ковалеві 10 років життя. Через деякий час нечастая сила знову прийшла по його душу. Але Джек знову перехитрив диявола.

Цього разу він попросив, щоб сатана поліз на дерево та зірвав йому перед смертю яблуко. Коли той вліз на дерево, коваль намалював на ньому хрест. І сатані довелося пообіцяти, що він більше ніколи не зазіхне на його душу.

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Ось тільки коваль не потрапив після смерті і до раю. Він довго поневірявся по землі, чекаючи Судний день. Свою дорогу Джек висвітлював за допомогою шматочка вугілля. Ховав він його від дощу, снігу та туману всередині порожнього гарбуза.

І досі неприкаяний коваль простує по білому світу із ліхтарем із вугілля та гарбузом для його захисту від негоди. Прийнято вважати, що «світильник» висвітлює йому шлях. Англійською мовою помаранчевий овоч із запаленою свічкою усередині називається Jack-o-Lantern, у перекладі - «ліхтар Джека».

Як правило, діти особливо люблять слухати різні оповіді та легенди, тому обов'язково розкажіть їм про те, що ви прочитали у цій статті. Їм має бути цікаво.

Фото

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Хеллоуїн 2019: історія й традиції свята

Відео