У цей день православна церква вшановує пам'ять святого Луки — апостола від сімдесяти, сподвижника апостола Павла. Інші назви свята: «Лука», «День святого Луки», «Лука Голодний».

Цибуля була особливим стравою в цей день, намагалися їсти її побільше. Часник та інші гостринки теж включали в страви. Вважалося, що вони можуть позбавити від багатьох хвороб. А святому Луці молилися про добрі відносини в сім'ї, любов між подружжям, просили допомоги ще рибалки і городники.

Маленьким дітям теж давали цибулю, хоча б трохи, щоб вони весь рік не хворіли. Немовлятам просто капали трошки цибульного соку в молоко. Жінкам можна протерти обличчя цибульним соком, щоб повернути молодість і красу. Голову теж можна помити водою з пюре сирої цибулі, щоб волосся були сильними і блискучими.

Це останній день, коли осика і дуб скидають листя. Є повір'я, що можна загадати бажання, стати під деревами і чекати поки впаде листочок. Тоді бажане здійсниться. Якщо ж ви ловите рибу в морі, то можете попросити апостола Луку про хороший улов та захист від потоплення.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Народні прикмети на 31 жовтня

Не можна в цей день давати нікому сіль в борг, навіть самим близьким людям. Так ви подаруєте сімейне щастя. Але якщо забули, то потрібно взяти цибулину, вмочити її в сіль і відразу ж з'їсти. Тоді щастя знову буде з вами .

Сама чарівна їжа 31 жовтня – пиріжки. Їх треба пекти зі словами побажань для близьких. Нагодуйте їх потім ними. Побажання скоро збудуться. Також постарайтеся не пити в цей день алкоголь.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.